DA / EN
5. december 2023

Brændselscelleproducenten Blue World Technologies lukker finansieringsrunde med Maersk Growth og EIFO

Blue World Technologies er på en rejse mod at kunne understøtte skibsfarten frem mod netto-nul, og med Maersks venturedel og EIFO, der begge deltager i en finansieringsrunde, har virksomheden taget endnu et skridt i retning af at levere multi-megawatt brændselscelleløsninger.

Fra venstre: Peder Lundquist, administrerende direktør i Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Alexa Ríos Araneda, Head of Strategic Business Innovation hos Maersk Growth, Anders Korsgaard, medstifter og administrerende direktør ved Blue World Technologies og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Blue World Technologies har i dag annonceret at Maersk Growth, venturedelen af A.P. Moller – Maersk, deltager i en præ-C-runde på 82 millioner kroner sammen med Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), Cycle Group og andre nye og eksisterende aktionærer.

Finansieringsrunden blev annonceret under COP28 i Dubai, hvor Blue World Technologies præsenterede deres højtemperatur PEM-brændselscelleteknologi som en løsning til at understøtte dekarboniseringen af den maritime industri. Den danske klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard var til stede ved offentliggørelsen sammen med Alexa Ríos Araneda, Head of Strategic Business Innovation hos Maersk Growth og Peder Lundquist, administrerende direktør i Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

Skibsfartsindustrien er ansvarlig for omkring 3% af de globale drivhusgasemissioner og betragtes som en branche, hvor det er svært at reducerer emissioner. Derfor er der brug for grønne brændstoffer og nye teknologier for at opnå de fremlagte klimamål. Blue Worlds methanol-brændselsceller muliggør en effektiv konvertering af methanol til elektricitet med en enestående elektrisk virkningsgrad på op til 65%. Desuden giver brændselsceller mulighed for intern spildvarmeudnyttelse for at optimere methanol-reformeringsprocessen og for yderligere energigenvinding, der kan bruges ombord, hvilket forbedrer den samlede systemeffektivitet.

Blue Worlds patentansøgte systemarkitektur muliggør en reduktion i brændstofforbruget på 20-30% og baner vejen for en reduktion i meromkostningen (green premium) relateret til brugen af grønne e-brændstof. Brændselscellesystemets arkitektur giver mulighed for 100 % indfangning af den genererede CO₂ mod en stigning i forbrug af brændstof på kun 2-3 %, hvilket muliggør attraktive forretningsmodeller for gebrug af CO₂. Med en industriel tilgang har Blue World Technologies etableret en brændselscellefabrik i Aalborg, der sikrer egenproduktion af alle de centrale brændselscellekomponenter sideløbende med systemudvikling og -fremstilling.

"Maersk har taget føringen med hensyn til at dekarbonisere skibsfartsindustrien og udviser mod og vilje til at gøre en forskel. Men vigtigst af alt, de skrider til handling. Vi er derfor meget stolte over at have dem med ombord i denne finansieringsrunde”, siger Anders Korsgaard, medstifter og administrerende direktør hos Blue World Technologies og fortsætter: "Vi er også meget glade for, at Maersk får selskab af Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Cycle Group og andre nye og eksisterende aktionærer i Blue World, og vi er begejstret for deres fortsatte støtte til vores virksomhed og den rejse, vi er på”.

A.P. Moller - Maersk har set en ambition om, at hele sin forretning, inklusiv sin flåde på omkring 700 containerskibe, skal nå netto nul-emissioner i 2040. Selskabet har for nylig modtaget sit første grønne methanol-drevne skib "Laura Maersk" og har yderligere 24 skibe, der er i stand til at sejle på grøn methanol, bestilt til levering i de kommende år.

Udover ventureinvesteringen i Blue World har Maersk bestilt et methanol-brændselscelle-pilotsystem til hjælpekraft, udviklet af Blue World, som skal installeres på et af Maersks bestilte methanoldrevne containerskib. Systemet vil blive genstand for en typegodkendelse af ABS.

”Hos Maersk ser vi methanol-brændselsceller som en interessant og lovende teknologi. Med flere end 100 skibe, der kan sejle på methanol, bestilt på tværs af industrien, er efterspørgslen efter grønt brændstof stigende. Brændselscelleteknologiens udsigt til markant at forbedre energieffektiviteten for disse dyre grønne brændstoffer kan blive en vigtig komponent til at eliminere prisforskellen til konventionelt bunkerbrændstof og muliggøre den grønne omstilling af skibsfarten”, siger Ole Graa Jakobsen, Vice President, Fleet Technology kl. A.P. Moller - Maersk.

Som en af de tidlige investorer i Blue World Technologies er Danmarks Eksport- og Investeringsfond glad for at byde Maersk velkommen om bord:

”Den globale, grønne omstilling af vores samfund er en enorm opgave, der kræver mere end bare vindmøller. Et af de næste skridt er dekarbonisering af transportsektoren med dens brændstofkrævende biler, lastbiler, fly, skibe osv. Noget af dette kan håndteres ved elektrificering. Men visse sektorer er svære at omstille, såsom tung vejtransport, luftfart og skibsfart og de kræver udvikling af bæredygtige brændstoffer. Vores opgave er at finde fremtidens teknologier og hjælpe dem med at komme hurtigt fra de helt tidlige stadier og hen til at skalere og lave transformative teknologier i industriel skala og dermed også til et lavere omkostningspunkt end tidligere set. Derfor giver dette meget mening for EIFO”, siger Peder Lundquist, administrerende direktør i Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

 

Blue Worlds methanol-brændselsceller til skibsfart


• Brændselscellerne er baseret på højtemperatur (HT) PEM-teknologi, der har en høj modstandsdygtighed over for urenheder, hvilket gør kombinationen med methanolreformering ideel.

• Unikt for HT PEM-brændselsceller er potentialet for udnyttelse af spildvarme, hvor en del af spildvarmen fra brændselscellerne bruges til at drive processen med reformering af methanol og derved optimere den samlede systemeffektivitet. Desuden kan spildvarme også bruges til yderligere energiudnyttelse.

• Brændselscelleplatformen har en høj elektrisk effektivitet på op til 65%.

• Når brændselscellerne drives af vedvarende methanol, har systemet en netto-nul-drift.

• Brændselscellesystemet er klar til at kulstoffangst og muliggør at den udledte CO2 kan genbruges.

• Uden NOx, SOx og partikelemissioner forårsager brændselscellesystemet ingen luftforurening.

• Systemet er en skalerbar modulær konfiguration, der i første omgang har til formål at erstatte konventionelle fossil-baserede generatorer, men kan senere også fungere som store multi-megawatt brændselscelle-baserede fremdriftssystemer.