DA

Tysk samhandel i forandring

image Foto: Shutterstock.

For mange europæiske lande er Tyskland den største handelspartner, men for Tyskland selv har det siden 2016 været Kina. Nu er der tegn på, at Kina snart kan blive overhalet af USA. Samtidigt fortsætter Central- og Østeuropa med at vinde terræn på både eks- og importsiden.

Af Holger Sandte, principal analyst, Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Af alle verdens store økonomier er Tyskland den, der er tættest sammenflettet med den globale økonomi og dermed også mest afhængig af den gennem eksport og import.

Omkring en fjerdedel af de tyske arbejdspladser er direkte eller indirekte afhængige af eksport - i fremstillingsindustrien så meget som hver anden arbejdsplads. 2023 var et svagt år for den tyske økonomi med et lille fald i BNP. Og så skete der noget sjældent: Summen af tysk eksport og import af varer og tjenester i forhold til BNP - den såkaldte handelsintensitet – faldt markant.

Det sker normalt kun under dybe kriser som i 2009 og 2020, og nu er det sket igen. Med 93 procent er handelsintensiteten dog fortsat meget høj for en stor økonomi.

Faldende import fra og eksport til Kina

Hovedårsagen til tilbagegangen var, at importen fra Kina faldt med næsten en femtedel, men også eksporten faldt markant.

Ejendomskrisen i Kina, geopolitiske spændinger med USA og EU og svækkede industrielle investeringer har alle bidraget til dette.

Derudover er tyske virksomheders strategier i forhold til det kinesiske marked ved at ændre sig. Mens søgningen efter alternativer inden for indkøb er i fuld gang – ”Kina+1-strategien” – fokuserer flere og flere virksomheder på lokalisering "i Kina for Kina".

Begge tendenser fører til lavere bilateral handel. Derudover falder producentpriserne i Kina, hvilket resulterer i lavere eksportværdier. Selvom mange virksomheder genovervejer deres engagement med og i Kina, har de tyske direkte investeringer aldrig været højere end i 2023.

USA vinder frem …

I 2023 har USA næsten indhentet Kina som Tysklands førende handelspartner, og i år kan det sagtens ske. Store investeringsprogrammer og udgifter op til præsidentvalget i november fortsætter med at skabe efterspørgsel i verdens største økonomi, og stemningen blandt de mange tyske virksomheder i USA er god.

Der er dog potentielt et problem: Med USA har Tyskland sit langt højeste bilaterale handelsoverskud, som aldrig har været så højt som i 2023. I Tyskland tolkes handelsoverskuddet generelt som et tegn på høj konkurrenceevne. Derimod kritiserede den daværende amerikanske præsident Trump overskuddet som "meget, meget dårligt" – et stridspunkt, der kan vende tilbage afhængigt af udfaldet af det amerikanske præsidentvalg.

… og det sammen gør Central- og Østeuropa

En tendens, der er fortsat i 2023, er Central-, Øst- og Sydøsteuropas voksende betydning for tysk samhandel. Disse lande er tæt integreret i industriens værdikæder. En gruppe af tolv lande i regionen inklusive Tyrkiet står nu for næsten 20 procent af tysk eksport og import – mere end Kina og USA tilsammen.

Stigningen går på bekostning af Vest-, Nord- og Sydeuropa, og derudover fortsætter løsrivelsen fra det russiske marked. Regionens betydning vil sandsynligvis fortsætte med at vokse i lyset af tendensen til ”nearshoring” og diversificering af forsyningskæder.

Den danske vinkel

Danmark var for Tyskland i 2023 eksportland nr. 16 og nr. 22 på importsiden. Dansk vareeksport til Tyskland faldt med 10 mia. kr. eller 7,5 procent, men det samlede tal dækker over meget forskellige udviklinger.

Ser man bort fra den stærkt svingende eksport af strøm, var eksporten i 2023 næsten uændret på et højt niveau. Der var fremgang for eksempel på eksport af maskiner og motorer, som fylder meget.

Eksporten af forskellige forarbejdede varer er på den anden side faldet, og det kan afspejle den fortsat afdæmpede bilproduktion syd for grænsen, som har stagneret over det seneste tre år.

At styrke dynamikken i industrien er en af de store udfordringer for tysk økonomi i de kommende år.