DA / EN
1. juni 2023

Investering skal bidrage til at gøre produktion af grønne brændstoffer billigere

image Foto: DynElectro
Den sjællandske Power-to-X-virksomhed DynElectro har rejst 34 mio. kr. i en netop afsluttet seed-runde. Pengene skal bruges til at opskalere virksomhedens patenterede teknologi til billigere produktionen af grønne brændstoffer fra brint. Danmarks Eksport- og Investeringsfond, EIFO, investerer halvdelen af beløbet.

Den sjællandske power-to-X-virksomhed DynElectro har netop rejst 34 mio. kr. i en seed-runde. Kapitalen skal bruges til opskalering og kommercialisering af virksomhedens patenterede teknologi til højtemperaturelektrolyse, Solid Oxide Electrolysis, i 2025.

Danmarks Eksport- og Investeringsfond, EIFO, investerer sammen tre andre fonde og stifteren i DynElectro, der har skabt et gennembrud for produktionen af grøn brint og grønne brændstoffer fra brint.
Christian Winther, der er Investment Partner i EIFO ser store potentialer for virksomheden og konstaterer, at det netop er sådanne grønne virksomheder, Danmark ikke må gå glip af:

Knækket koden

"DynElectro har knækket koden til at gøre højtemperaturelektrolyse mere rentabel. De har fundet en metode, der forlænger holdbarheden i produktionsanlæggene markant. Det gør produktionen af grønne brændstoffer, der fremstilles af grøn brint, mere konkurrencedygtig. Virksomheden er dermed med til at manifestere Danmark som foregangsland indenfor grøn og bæredygtig energi, og har potentiale til at blive en global spiller. Dermed passer DynElectro perfekt ind i EIFO's portefølje med fokus på udvikling af virksomheder, der kan realisere den grønne omstilling og sætte Danmark på power-to-X-verdenskortet," siger Christian Winther.

DynElectro, der er baseret i Viby Sjælland og har seks medarbejdere, er etableret i 2018 af professor ved Aalborg Universitet, Søren Højgaard Jensen, der igennem sin forskningskarriere har forsket i energilagring og Power-to-X-teknologi. Virksomheden er netop ved at færdiggøre deres første produktionsanlæg, samt et 150 kW anlæg til Siemens-Gamesa til næste år og er dermed klar til at tage næste skridt på virksomhedens udviklingsrejse, der skal føre til markedsintroduktion af kommercielle 1 MW elektrolyseenheder i 2025.

Flaskehals i produktionen

"Elektrolyse er flaskehalsen i forhold til produktion af grøn brint. Med vores patenterede teknologi gør vi en reel stor-skala produktion mulig og konkurrencedygtig. Med denne investeringsrunde i hus, kan vi nu komme i gang med arbejdet med at opskalere vores Dynamic Electrolysis Units til 1 MW. Det er det væsentlige for at komme på markedet med et kommercielt bæredygtigt produkt i 2025, så det er virkelig positivt for os at kunne lukke denne seed-runde med en så dedikeret investorkreds," siger Søren Højgaard Jensen, CEO i DynElectro.

EIFO investerer 17,5 mio. kr. i virksomheden under mandatet fra Den Grønne Fremtidsfond, mens den tyske Deep Tech fond Vsquared Ventures, de danske fonde North East Family Office/Footprint Firm, PreSeed Ventures, og Søren Højgaard Jensen selv bringer resten til bordet.

Den nuværende globale energiforsyning fra fossile brændstoffer er ca. 135.000 TWh, svarende til 39 mia. tons Co2. I 2050 forudser analytikere og de seneste prognoser, at grøn brint kan levere 48.000 Twh af den til den tid globale efterspørgsel på 200.000 TWh, svarende til 24 procent.

”Der er et stort globalt potentiale for DynElectro-teknologien til at bidrage til at nå de globale mål om at reducere verdens Co2-udledning. I investorgruppen glæder vi os over, at vi med denne investering kan accelerere den teknologiske og kommercielle udvikling yderligere.” siger Christian Winther fra EIFO.