DA

Vækstlån hjalp Pesitho til kommerciel strategi

image Foto: Pesitho
Siden 2018 har Herning-virksomheden Pesitho afsat sine solcelle-drevne mikrokøkkener i samarbejde med nødhjælpsorganisationer. Men et Vækstlån fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond har givet Pesitho en plan for distribution og salg på kommercielle vilkår til
lokalbefolkningerne i udsatte områder.

”Kigger man på satellitfotos taget om natten, lyser store dele af den nordlige halvkugle op. Kigger man på den sydlige, så er der meget mørkt mange steder. Den begrænsede udbredelse af elektricitet i store områder i fx Afrika er et problem for både klimaet og for folkesundheden, for hvad gør man, når man ikke har el til madlavningen,” spørger Marco Tinggaard, der har stiftet Herning-virksomheden Pesitho sammen med Simon la Cour.

Han giver selv svaret:
”De fælder deres skove og brænder træet af i deres indendørs ildsteder. Det giver partikelforurening og luftvejssygdomme, som rigtig mange dør af; det giver problemer med afskovning og erodering af jordarealer, og det giver en CO2-udledning, som vi i hele verden godt kunne være foruden.”

Dermed giver Marco Tinggaard også forklaringen på, hvordan ideen med at fremstille og sælge solcelledrevne mikrokøkkener til udsatte mennesker i øde egne opstod - og Pesitho i 2017 blev etableret.

”Vores ønske var dels at afhjælpe nogle af de problemer, som mennesker udsættes for i den tredje verden, dels at gøre noget ved klimaproblemet – og her var der en god mulighed for det,” fortæller han. 

Nødhjælpsorganisationerne vil stadig være grundlaget for forretningen, men nu kan vi realisere vores ambitioner om at bringe ECOCA endnu længere ud og hjælpe flere mennesker
— Marco Tinggaard, CTO og medstifter i Pesitho
Marco Tinggaard og Simon la Cour er ofte i Uganda og arbejde på udbredelsen af ECOCA-mikrokøkkenet. Her forberedes selve komfuret til installation. (Foto: Pesitho)
Samarbejde med NGO’er har banet vejen

Pesitho kontaktede nødhjælpsorganisationen Caritas Danmark, der var med på ideen og bestilte en serie-0-produktion til projekter i Uganda og Myanmar.

”Små individuelle relativt prisbillige solcellesystemer med batteri til madlavning, en lampe og måske opladning af en mobiltelefon ville være en god og gangbar vare. Derfor var Caritas Danmark hurtigt med på ideen,” fortæller Marco Tinggaard.

Pesitho har siden da også indgået partnerskaber med UNHCR og andre inden- og udenlandske NGO’er. Samarbejdet med dem alle har været vigtige for at få gang i produktionen, distributionen og videreudviklingen af produktet, så det ikke bare er brugbart, men også let at installere og reparere, og i øvrigt kan komme ned i en pris, som lokalbefolkningen på et frit marked har råd til.

”At kunne samarbejde med NGO’erne har betydet, at vi – trods udfordringer med projekterne under og efter Corona-tiden – fik sat gang i både produktion og videreudvikling af vores ECOCA-system, så det i dag samles lokalt og til en pris, som gør, at lokalbefolkningen selv vil kunne investere i det.”

 COVID-19 slog den kommercielle tone an

Da COVID-19 ramte lukkede flere af NGO’ernes projekter ned. Det fik Marco Tinggaard og Simon LaCour til at overveje, om der var basis for et kommercielt salg. Dels ville virksomheden kunne blive mere lukrativ, dels ville kommercialisering betyde, at flere mennesker i øde egne ville få mulighed for at tilberede deres mad på en bedre måde.

”Pandemien fik mere eller mindre fik lukket for vores afsætningskanal. Derfor indså vi også, at vi i højere grad måtte kommercialisere virksomheden. Det skulle vi både for at kunne tjene penge, men også fordi, at jo flere enheder vi vil kunne sælge, jo billigere bliver produktionen og dermed vil flere mennesker i sidste ende kunne bruge vores ECOCA med alle de positive effekter, det så giver for klimaet, deres lokale miljø og sundhed,” siger Marco Tinggaard.

Uden først Covid19-lån og senere Vækstlånet fra EIFO var vi ikke kommet så langt, som vi er i dag, hvor vi har et optimeret produkt og aftaler om kommerciel distribution i flere østafrikanske lande
— Marco Tinggaard, CTO og medstifter af Pesitho
Finansiering til vækstplaner

Med midler fra bl.a. EIFO satte Pesitho gang i markedsundersøgelser, afsøgte lokale produktionsmuligheder og distribution, ligesom produktet også er blevet tilpasset markedets behov og betalingsvillighed.

”Uden først COVID-19-lån og senere Vækstlånet fra EIFO var vi ikke kommet så langt, som vi er i dag, hvor vi har et optimeret produkt og aftaler om kommerciel distribution i flere østafrikanske lande,” konstaterer Marco Tinggaard.

”Nødhjælpsorganisationerne vil stadig være grundlaget for forretningen, men nu kan vi realisere vores ambitioner om at bringe ECOCA endnu længere ud og hjælpe flere mennesker. Vi tror 100 pct. på, at der er en god forretningscase med vores produkt og forretningsmodel, og det mener vi også at have bevist. Men det føles godt, at der også er andre bundlinjer i spil, såsom impact og sociale aspekter,” siger han.

Fra løsning til produkt

Det er her Pesitho er i dag, syv år siden etableringen.

”Vi begyndte med en løsning, som kunne hjælpe mennesker i nogle konkrete projekter. Nu har vi et produkt på et frit marked, som flere kan få mulighed for at benytte sig af. Det synes vi godt, at vi kan være stolte af,” slutter Marco Tinggaard. 

Foto: ECOCA giver mulighed for at tilberede mad indendørs uden skadelig røg i køkkenet. (Foto: Pesitho)