DA

Status quo eller et spring ud i det ukendte? Argentinerne står over for et afgørende valg.

image Foto: Pesos mod Dollars. Foto: Shutterstock.
Den 19. november skal argentinerne stemme om, hvem der skal være landets næste præsident. Valget står mellem landets økonomiminister Sergio Massa fra venstrefløjen og den meget højreorienterede Javier Milei. Argentinas økonomi hænger i laser, men spørgsmålet er, hvor mange argentinere, der tør at stemme på Milei, som ønsker at gennemføre store offentlige besparelser og afskaffe den argentinske peso til fordel for US-dollaren.

Af: Lars Piil Damm, chefanalytiker i Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Til de flestes store overraskelse fik økonomiminister Sergio Massa en stor sejr, da han vandt første valgrunde af Argentinas præsidentvalg den 22. oktober med 37 pct. af stemmerne, mens favoritten Javier Milei måtte nøjes med 30 pct. af stemmerne. Ved primærvalgene i august fik Milei nemlig flest stemmer, og peronisterne med Massa i spidsen kom kun på tredjepladsen, idet de også blev slået af den konservative opposition Juntos por el Cambio anført af Patricia Bullrich.

Mange ser nu Massa som favorit til at vinde præsidentvalget den 19. november. Der er flere årsager til, at det lykkedes Massa at styrke sin opbakning på trods af, at Argentinas økonomi har udviklet sig elendigt under den siddende regering med en inflation, der er løbet løbsk, valutareserver, der er i bund og en stat, der synes på vej mod endnu en gældsrestrukturering.

Partiapparat mod en-mands-hær

Massa har i modsætning til en-mands-hæren Milei draget fordel af et stærkt partiapparat. Det lykkedes at kapre stemmer ved at forsøge at skabe frygt for, hvad en Milei som præsident kunne resultere i af offentlige besparelser, herunder fjernelse af subsidier til fx gas og offentlig transport. Den siddende regering lancerede desuden en pakke med skattelettelser til mange vælgere i kølvandet på primærvalgene.

Massa forsøger at tiltrække vælgere på midten og drager fordel af at være en erfaren politiker. Han bliver anset for at være en kamæleon –
eller pragmatiker – idet han ikke synes at være hæmmet af politiske overbevisninger, men er god til at tilpasse sig omstændighederne. Derfor ventes det, at Massa vil gennemføre offentlige besparelser, hvis han bliver præsident, da der ikke er nogen vej udenom, men det vil formentlig være væsentligt mindre besparelser, end Milei vil gennemføre, hvis han ellers er i stand til at finde opbakning til besparelserne i parlamentet.

Udsigt til tæt valg

Det ventes at blive et tæt valg mellem Massa og Milei. Hvis Milei skal vinde, skal han være i stand til at overbevise flere vælgere om at stemme på ham, og her taler det til hans fordel, at Massa er meget upopulær blandt mange vælgere, da han repræsenterer peronisterne, som kan fremvise dårlige økonomiske resultater i en række regeringsperioder.

Milei er meget populær blandt unge vælgere, der er skuffede over de gamle partier og ønsker forandring, men han er nødt til at tiltrække flere ældre vælgere, hvis han skal vinde valget. Det ventes at hjælpe ham lidt, at den konservative oppositions spidsfigur, Patricia Bullrich, og den tidligere præsident, Macri, har valgt at støtte ham, da de er enige med ham i, at der skal gennemføres betydelige offentlige besparelser.

Argentina har desperat brug for en omfattende økonomisk genopretning, så landet kan få vendt den økonomiske deroute og komme tættere på at indfri sit potentiale, men vi må vente til den 19. november, før vi ved, hvem der skal lede landet de næste fire år.