DA

Ecuador og Argentina på vej mod vigtige valg

image Foto
I både Ecuador og Argentina skal vælgerne i oktober stemme om, hvem der skal være den næste præsident, og der er hård kamp mellem højre- og venstrefløjskandidater i landene. I Argentina ønsker den førende kandidat at afskaffe den lokale valuta for i stedet at anvende US-dollaren – som Ecuador gjorde det i år 2000.

Af: Lars Piil Damm, chefanalytiker i Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Ecuador er verdens største fuldt dollariserede økonomi i verden (bortset fra USA), og dollariseringen har bidraget til at holde inflationen lav i landet, da staten Ecuador ikke er i stand til at trykke penge for at finansiere sig, hvilket kan øge inflationen. Ecuadors erfaringer med fuld dollarisering viser dog også, at fuld dollarisering ikke sikrer, at der kommer styr på de offentlige finanser, hvilket er en af Argentinas største udfordringer.

I Argentina har staten i mange år løbende skaffet finansiering via centralbanken (”ladet seddelpressen rulle”). Dette har bidraget til at øge inflationen og svække den argentinske peso og har gjort, at argentinernes tillid til pesoen kan ligge på et meget lille sted. I Argentina skeles der hele tiden til, hvad kursen er mellem pesoen og US-dollaren, fx når der skal fastsættes priser i butikker, og argentinerne anvender i vid udstrækning allerede US-dollaren.

Inflationen når 124 pct. i Argentina

Den løbende svækkelse af pesoen over for US-dollaren er blevet forstærket i år i takt med, at Argentinas valutareserver er faldet til et historisk lavt niveau, og midt i august devaluerede Argentina pesoen med 18 pct. over for dollaren. Resultatet af den store svækkelse af pesoen kan ses i inflationstallene for august, der viser, at den månedlige inflation i august nåede op på 12,4 procent – det højeste niveau i 32 år. Det bringer inflationen for det seneste år op på hele 124 procent til stor skade for argentinernes købekraft, og op mod 40 pct. af argentinerne lever i fattigdom.

Det er derfor ikke så mærkeligt, at den højreorienterede populist Javier Milei, der er fortaler for at droppe den argentinske peso og i stedet gå helt over til US-dollaren, fører i meningsmålingerne i kampen om at blive Argentinas næste præsident. Milei ønsker desuden at gennemføre store offentlige besparelser for at få styr på de offentlige finanser.

Højrefløjskandidat også favorit i Ecuador

I Ecuador står præsidentvalget den 15. oktober mellem den venstre-orienterede Luisa Gonzalez og den centrum-højre-orienterede Daniel Noboa. Noboa fører i meningsmålingerne og er favorit til at vinde valget. Noboa har sagt, at han vil genforhandle landets gæld og har foreslået at anvende en stor del af de begrænsede valutareserver til blandt andet infrastruktur, sikkerhed, sundhed og uddannelse.

Både Ecuador og Argentina restrukturerede gæld til private kreditorer i 2020, og Ecuador restrukturerede gæld til Kina i 2022. Som et resultat af landenes gentagne gældsrestruktureringer har begge lande meget lave kreditratings.

Ecuador kæmper som Argentina med politisk polarisering og svagheder i institutioner og forretningsklimaet, og det er med til at begrænse den økonomiske vækst og investeringer i landet. På den positive side, nyder Ecuador aktuelt godt af fornuftige priser olie, der med en andel på omkring en tredjedel af eksporten er landets vigtigste eksportvare.

Uanset udfaldet af valgene i de to lande, går begge lande nogle interessante og udfordrende år i møde, politisk såvel som økonomisk.