DA
9. januar 2024

Ny, dansk VC-fond leder efter næste generation af giga-fødevarevirksomheder

image Foto: Bodil Sidén, general partner i Kost Capital, har netop sammen med de fire stiftere, annonceret deres første fond. Foto: Kost Capital.
Kost Capital er på en mission for at udbrede bedre og sundere mad til flere mennesker. De annoncerer nu deres første fond med et mål på 25 mio. Euro sammen med EIFO.

Bag den nye, danske fond står de danske iværksættere Kasper Hulthin, Christian Tang-Jespersen, Mark Emil Hermansen og Jacob Lee Ørnstrand sammen med General Partner Bodil Sidén.

”Man er, hvad man spiser, men fødevaresystemet er i stykker. En voksende befolkning, klimaændringer, madspild, sundhedsproblemer og politiske ændringer kræver hurtig finansiering nu for at sikre bæredygtighed, effektivitet og modstandsdygtighed i fremtidens fødevareproduktion. Vi skal sørge for bedre mad til flere mennesker, det er derfor, vi etablerede Kost Capital,” siger Bodil Sidén, General Partner Kost Capital.

God mening

Det giver god mening hos EIFO, som har valgt at investere i Kost Capital.

”Vi står over for en stor udfordring, når det gælder om at skaffe mad til de mange flere mennesker, som prognoser viser, der skal brødfødes bare i 2040. Fødevarer, der både skal være næringsfyldte og ikke mindst klimamæssigt bæredygtige. Fødevaresektoren er en af Danmarks styrkepositioner, både forsknings- og erhvervsmæssigt, og vi står som land derfor i en god position til at være en del af løsningen. Derfor var det vigtigt for os at være med i investeringen i Kost Capital. Kost Capital har et stærkt og ambitiøst team bag sig, som både er rodfæstede i Danmark, og som samtidig er en aktiv aktør på den internationale fødevarescene. Kost Capital er dermed et godt eksempel på en ny tidlig stadie venturefond, der passer godt til EIFO’s strategi. Dels investerer de i og er med til at skabe nye, tidlige fødevareselskaber. Dels har de fokus på kommercialisering af forskning og så kan de, i kraft af deres stærke netværk i Europa og globalt, være med til at tiltrække mere talent og viden til Danmark.”, siger Lars Nordal Jensen, chef for fondsinvesteringer i EIFO.

Vi skal sørge for bedre mad til flere mennesker, det er derfor, vi etablerede Kost Capital
— Bodil Sidén, general partner i Kost Capital
Timing for bioøkonomi er nu

Kost Capital har allerede foretaget de første investeringer i blandt andet Utrumami, der producerer mad til babyer, i palmolieerstatningsvirksomheden Äio og modermælkserstatningsvirksomheden Numi.

”Vi har alle prøvet alternativer, der ikke smager godt, og hos Kost Capital tror vi på, at bioøkonomien vil kunne give bedre mad til flere mennesker. Äio og Numi er gode eksempler på virksomheder, der løser massive problemer med et enormt potentiale i såvel skalerbarhed som effekt,” siger Bodil Sidén.

Mens andre sektorer måske er mættede, har fødevareteknologi brug for hurtig finansiering til den næste bølge af innovation, især inden for tilsætning, facilitatorer og ingredienser.

”Vi har lært af de første to bølger og vil fokusere på B2B og inputs til fødevaresystemerne.,” siger Bodil Sidén.

Brobygning mellem universiteter og markedet

Kost Capitals testkøkken

Fødevaresektoren er en af Danmarks styrkepositioner, både forsknings- og erhvervsmæssigt, og vi står som land derfor i en god position til at være en del af løsningen
— Lars Nordal Jensen, chef for fondsinvesteringer i EIFO.

I løbet af året har Kost Capital bygget et center i Frederiksberg. Med et testkøkken nedenunder og tæt samarbejde med fødevareudviklingsstudiet, Kost Studio, sigter Kost på at bygge bro mellem universiteter og markeder og sikre, at de mest interessante nye fødevaretiltag får den rette finansiering. Visionen er at finansiere den næste milliardindustri ud af Danmark.

”Danmark har en stolt historie, når det kommer til fødevarer, og de mest interessante fermenterings- og bioteknologiske virksomheder er startet her. Danmarks gastronomiscene er også i verdensklasse, men Michelin-stjernerestauranter serverer kun til 40 pladser pr. aften. Vi er nødt til at opnå skala for at nå ud til flere mennesker, og nøglen er at kombinere bioøkonomi og gastronomi. Vi vil styrke den næste generation af disse virksomheder og etablere Danmark som det bioøkonomiske knudepunkt i Europa, det har alle muligheder for at være, ”slutter Bodil Sidén.