DA / EN
20. juni 2024

Eksportlån fra EIFO på knap 1 mia. kr. til satellitter

image Foto: Testsatellit fra GOMSpace. Foto: GOMSpace.
Så hurtigt som i 3. kvartal kan den første satellit fra danske GOMSpace blive sendt i omløb. Nu venter de sidste forhandlinger med den indonesiske regering, som er køber af satellitterne.

EIFOs bestyrelse har netop godkendt finansieringen af et satellitprojekt til overvågning af det indonesiske farvand. Projektet ledes af et dansketableret Joint Venture mellem Ellipse Projects fra Frankrig og Danske GOMSpace. Den kritiske nanosatellit-teknologi leveres af GOMSpace, hvilket gør det muligt for den indonesiske regering af monitorere beskyttede havområder og deres suveræne grænser på havet.

Forretningen falder indenfor forsvar og sikkerhed, som er vigtige, strategiske områder for EIFO, fortæller CCO Peter Boeskov.

Udvider aktiviteterne

”I EIFO har vi netop givet en principgodkendelse til et eksportlån på knap 1 mia. kr. til Indonesiens regering til indkøb af et satellitsystem fra blandt andet det danske rumteknologiselskab GOMSpace. Vi ser frem til at færdiggøre lånedokumentationen, som vil bane vejen for fuld og endelig EIFO-godkendelse. Det er en del af EIFOs strategi at udvide vores aktiviteter inden for den danske forsvars- og sikkerhedssektor, og denne potentielle transaktion med et satellitbaseret, maritimt overvågningssystem er et vigtigt skridt i den retning,“ siger Peter Boeskov.

Det er GOMSpaces største kontrakt til dato.

”Jeg vil gerne udtrykke min tak til teamet hos EIFO for deres samarbejde og vejledning i at hjælpe os med at nå denne beslutning, som markerer en stor milepæl for GOMSpace. Ikke kun fordi det repræsenterer den største kontrakt i vores virksomheds historie, men også fordi GOMSpace nu er blevet anerkendt af EIFO som kvalificeret til betydelige eksportgarantier. Denne anerkendelse baner vejen for fremtidige eksportgarantier i andre regioner globalt. Når den endelige lånedokumentation er på plads, og projektet er i gang, ser vi frem til at arbejde tæt sammen med EIFO-teamet for at udforske yderligere muligheder. Jeg vil også gerne takke Ellipse Projects, som har været en fremragende partner i at nå denne milepæl," siger CEO i GOMSpace, Carsten Drachmann.

Projektstart i 3. kvartal

Næste skridt er færdigforhandling af lånedokumentationen mellem EIFO og regeringen i Indonesien. EIFO har tidligere foretaget en due diligence af EPGS Partners APS, et joint venture mellem Ellipse Projects France og GOMSpace.

Dette forventes afsluttet inden for 3. kvartal 2024, hvorefter den endelige kontrakt kan anses for at være i kraft. GOMSpace har påbegyndt projektforberedelserne i forventning om en projektstart i slutningen af 3. kvartal. GOMSpace vil fortsætte med opsendelsen af den første satellit tidligt i Q3 2024 som planlagt.

GOMSpace oplyser, at de ikke vil betragte projektet som ordreindgang, før de endelige vilkår og betingelser for lånegarantierne er afsluttet mellem Danmark og Indonesien.