DA

Vær forsigtig i omfavnelsen af en tiger

image Foto: Shutterstock/Sumit Saraswat
Indien bliver den næste stormagt, men både politikere, eksportører og investorer gør klogt i træde varsomt i deres omfavnelse af landet.

Af Niels Husted Dall-Hansen, chefanalytiker, Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Indien er den helt store geopolitiske vinder i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine, og landet fører sig frem på den internationale scene i år.

Som formand for G20 spiller landet rollen som fortaler og beskytter af de fattigste lande, samt klimaet, mens premierminister Narendra Modi fører sig frem som en rockstjerne, eller snarere en yoga guru, og tages imod med kyshånd i Washington, Paris og Berlin.

Indien er glansbilledet i Vesten

For vi er vilde med Modi og Indien i Vesten. I Washington ser USA’s strateger, på begge sider af det politiske spektrum, landet som nøglen til at inddæmme dets hovedrival, Kina, militært.

Mens i Europa lokker potentialet om et nyt kæmpemæssigt eksportmarked i takt med at de 1,5 mia. indere bliver stadig mere velhavende, samtidig med at netop den voldsomme økonomiske vækst gør at landet er helt centralt i den grønne omstilling, da landets udledning af drivhusgasser stiger i et voldsomt omfang, hvilket også har medført at luftkvaliteten i mange indiske storbyer er blandt de værste på hele kloden.

Både vestlige politikere og forretningsfolk gør dog klogt i at bevare et realistisk billede af Indiens muligheder, evner og egne målsætninger, der kun i begrænset omfang overlapper med det i Vesten portrætterede glansbillede.

Indien vil være en global stormagt efter 2050

Landet er i dag indkomstmæssigt, hvad Kina var for tyve år siden, men målet er klart, og i de næste tyve år skal Indien både indhente, og overhale sin store nabo, og på en sådan måde at landet i 2047 -100 år efter selvstændigheden fra Storbritannien – skal regnes blandt dem med en udviklet økonomi.

Det kræver en økonomisk vækst, målt pr. indbygger, på over 7 procent om året, hvilket endnu ikke er lykkedes landet over en længere periode. Blandt de fleste analytikere er der dog ingen tvivl, Indien vil være en stormagt med global indflydelse i den anden halvdel af dette århundrede.

Indien først

For at blive en global stormagt, må og vil Indien kun gøre det, som er i dets egen interesse. Derfor bliver det heller aldrig til en formel alliance mellem USA og Indien, ligesom Indien aldrig vil skride til handling i en potentiel konflikt mellem Kina og USA i Sydøstasien, f.eks. over Taiwan.

Til det er Indien simpelthen for svag, militært og økonomisk, og geografisk for tæt på sin rival med en lang og sårbar grænse. I de næste 25 år vil Indien i stedet fokusere på at opbygge sin egen styrke, og hvis Kina og USA vil svække hinanden gennem økonomisk og militær konflikt, vil det blot accelerere Indiens status som stormagt.

EIFO forventer, at Indiens forhold til Kina fortsat vil være konfliktfyldt, men ubevæbnet.

Investering og samhandel vil vokse kraftigt – tab kan hurtigt følge

EIFO forventer også, at både vestlige varer og investeringer vil vokse kraftigt i de kommende år, men landets enorme ambitioner vil ikke resultere i, at Indien bliver hele verdens fabrik i dette årti, til det er rammebetingelserne endnu for dårlige, og de har vist sig meget svære at forbedre i det sidste årti.

Forretningsklimaet og en ekstrem hård konkurrence, domineret af de enorme konglomerater, der er tæt forbundet til Modiadministrationen gør, at danske virksomheder skal tage sine forholdsregler inden, de går ind på det indiske marked. Hvis de forblændes af Indiens pæne image som markedets enorme potentiale, så vil de økonomiske tab vokse disproportionalt.

Denne analyse har også været bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten samt på Finans.dk.

Læs flere landeanalyser og andre artikler i vores Videnshub