DA

Trumps Mellemøsten-besøg skal ses i lyset af et geopolitisk magtspil mellem USA og Kina

image Foto: Shutterstock
Det er ikke tilfældigt, at Donald Trumps første ’rigtige’ udlandsrejse i hans anden periode som præsident – hvis der ses bort fra deltagelsen i pavens begravelse – gik til Golfstaterne. Med Kinas voksende indflydelse i Mellemøsten søger USA at genvinde terræn i en region, hvor Kina står på spring for at overtage USA’s rolle som den dominerende supermagt.

Lynge Gørtz Smestad, Chefanalytiker, Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Donald Trump og et følge af USA’s førende erhvervsledere besøgte i sidste uge golfstaterne Saudi-Arabien, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater.

Ifølge mange iagttagere var besøget et tydeligt eksempel på Trumps transaktionsbaserede tilgang til diplomati, hvor det handler om at lave økonomiske noget-for-noget-’deals’.

Under besøget blev der annonceret en række store aftaler, hvor golfstaterne gav tilsagn om at købe for milliarder af dollars i amerikansk teknologi og ligeledes gav tilsagn om milliardinvesteringer i USA. Umiddelbart kan det lyde som en kæmpe sejr for Trump-administrationen.

Men aftalerne skal ses i lyset af, at USA gennem en årrække har mistet økonomisk indflydelse i Golfen, hvor kinesiske virksomheder har vundet fodfæste og er blevet uerstattelige samarbejdspartnere, som kan levere den nyeste teknologi på mere gunstige vilkår end de amerikanske konkurrenter.

Trump blev på sit besøg i Golfen mødt med overdådig gæstfrihed og milliardstore løfter fra de tre golfstater. Samlet set blev der annonceret aftaler til en værdi på over 3.000 mia. dollars, svarende til 10 pct. af USA’s BNP.

Aftalerne betyder, at golfstaterne over en årrække forpligter sig til at investere store summer i USA i bl.a. AI, kvanteteknologi, energiproduktion og infrastruktur.

En del af disse investeringer ville dog formentlig have fundet sted under alle omstændigheder. Samtidig har golfstaterne forpligtet sig til at købe for milliarder af amerikansk teknologi og militærudstyr. Saudi-Arabien har underskrevet en aftale om amerikanske våbenleverancer for 142 mia. dollars, mens Qatar har underskrevet historiens største flyordre med den amerikanske flyproducent Boeing.