DA

Coronakrisen blev katalysator for innovation i aarhusiansk startup 

image Foto: Casper Brix (i midten) har stiftet The Cantina. Medejere i dag er Henrik Østergaard (tv), Pia Jelstrup (th) og Esben Mols.
Med tre lån har EIFO understøttet og accelereret væksten i kantine-startuppen, The Cantina, der ved udgangen af fjerde regnskabsår forventer at runde en årlig omsætning på 50 millioner.  

Mens mange virksomheder drejede nøglen om, så Casper Brix coronapandemien som en anledning til at kickstarte et anderledes kantineeventyr. Fire år senere har det aarhusianske startup rundet en årlig omsætning på 38 millioner og fået to stærke investorer med ombord.  

”Vi åbnede The Cantina alt imens coronapandemien buldrede afsted. Men hvor andre i samme periode prøvede at begrænse sig, gik vi all in på marketing og salg med målet om at bygge en virksomhed med flere ben, så vi netop ville stå stærkere i tilfælde af lignende situationer,” fortæller founder Casper Brix. 

 

Vi åbnede The Cantina alt imens coronapandemien buldrede afsted. Men hvor andre i samme periode prøvede at begrænse sig, gik vi all in på marketing og salg med målet om at bygge en virksomhed med flere ben, så vi netop ville stå stærkere i tilfælde af lignende situationer,
— Casper Brix, direktør og founder i The Cantina

 

Synergi og stordriftsfordele 

Inden for de første par måneder havde Casper Brix startet de første to kantiner op. I dag har The Cantina 23 kantiner fordelt over hele landet, hvoraf de 16 er knyttet til uddannelsesinstitutioner. Målet er at blive Danmarks største leverandør af kantineløsninger til uddannelsesinstitutioner.  

”Vi er løbende blevet mere skarpe på, hvordan vi kan tjene penge. Som resultat har vi etableret vores eget bageri i Hinnerup, som udelukkende producerer økologiske surdejsprodukter. Det giver os dels nogle stordriftsfordele og skaber synergi til kantinedriften, dels har det været en måde hvorpå vi kunne skalere forretningen ved at nå ud til en bredere målgruppe, herunder andre cateringvirksomheder.” 

ESG på tegnebrættet 

Bæredygtige tiltag som vedvarende energi, affaldssortering og fokus på madspild er en naturlig del af strategien, ligesom The Cantina har indgået et samarbejde med Favrskov Kommune om at ansætte ukrainske flygtninge. I forlængelse heraf og med målet om at kapre markedsandele inden for det offentlige, har virksomheden desuden øget fokus på ESG. 

”Vi vil gå forrest, og det kræver, at vi udfordrer os selv og arbejder innovativt med råvarerne og menukortet, fx ved at forlænge råvarernes levetid gennem fermentering og ved at udvikle plantebaserede alternativer, der gør det muligt at reducere kødet med 50 pct. uden at gå kompromis med oplevelsen,” siger Casper Brix. 

 

EIFO har ikke kun understøttet vores forretning med lån men også rådgivet os i forhold til strategi og målsætning. Skulle jeg komme på en god idé, ved jeg også, at jeg altid kan ringe og vende den med vores rådgiver
— Casper Brix, direktør og founder i The Cantina

 

Cash flow har sikret væksten 

Med tre lån fra EIFO på hhv. 1 million og to omgange af 600.000 har The Cantina sikret et cash flow, der har været afgørende for væksttempoet.  

”For at kunne vækste med den fart har det været nødvendigt at bruge pengene, før vi har tjent dem. EIFO har banet vejen for, at vi kunne acceptere offentlige udbud og ansætte personale, og på den måde har de bogstaveligt talt været med til at finansiere væksten,” lyder det fra Casper Brix, der har en forventning til, at The Cantina i 2024 runder en omsætning på 50 millioner.  

”EIFO har ikke kun understøttet vores forretning med lån men også rådgivet os i forhold til strategi og målsætning. Skulle jeg komme på en god idé, ved jeg også, at jeg altid kan ringe og vende den med vores rådgiver, og jeg vil derfor heller ikke udelukke, at EIFO kan komme på banen igen i forbindelse med fremtidige projekter,” slutter han.  

Om The Cantina 

The Cantina blev stiftet i 2020 af Casper Brix, der fortsat ejer 60 pct. af virksomheden, mens Esben Mols, Henrik Østergaard og Pia Jelstrup står for den resterende ejerandel. Casper Brix videregav i 2023 direktørposten til Pia Jelstrup med henblik på at rette fokus mod udvikling, salg og indkøb.  

Virksomheden tæller i dag ca. 70 ansatte, hvoraf 20 kommer fra beskæftigelsesordninger. The Cantina er desuden Daka REFOOD-certificeret og arbejder målrettet på at reducere CO2-udledningen gennem en række bæredygtige indsatser og innovation.