DA

Argentinas nye regering melder klart ud: ”Der er ingen penge”

image Foto: Præsident Javier Milei, fotocredit Marcos Gomez AFP Ritzau Scanpix 2
Den 10. december blev den meget højreorienterede Javier Milei indsat som Argentinas præsident. Han overtager et land på randen af et økonomisk sammenbrud, men håbet er, at han kan give landet en ny start.

Af: Lars Piil Damm, chefanalytiker i Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

Argentinas nye præsident står over for en gigantisk opgave med at få bragt landets og statens økonomi på ret kurs. Argentina er stort set løbet tør for valutareserver, hvilket fik den tidligere regering til at indføre omfattende valuta- og importrestriktioner. Disse restriktioner har gjort det svært for argentinske virksomheder at importere de nødvendige varer og har resulteret i betalingsforsinkelser på op til et halvt år i forbindelse med import.

Den 12. december annoncerede Argentinas økonomiminister, Luis Caputo, dog, at regeringen vil afskaffe landets importlicenssystem med et statistisk system, hvor importører ikke skal tildeles licens for at få lov til at importere varer. Samtidig vil regeringen lade den overvurderede officielle valutakurs blive svækket kraftigt, fra omkring 400 argentinske pesos for en US-dollar til omkring 800 pesos pr. dollar. Svækkelsen af pesoen til en mere realistisk kurs kan forhåbentlig bidrage til at mindske presset på centralbankens kritisk lave valutareserver, men det vil samtidig resultere i, at inflationen vil stige kraftigt i den næste tid, og inflationen kan nå over 300 pct. i løbet af få måneder.

Gik rundt med motorsav

Milei blev i valgkampen kendt for at gå med en motorsav for at vise, hvordan han vil skære en ordentlig luns af de offentlige udgifter. Argentina har haft underskud på de offentlige finanser i 113 af de sidste 123 år, og dette er roden til landets store økonomiske problemer. Den nye regering vil gøre op med dette overforbrug og har som mål, at der bliver balance på de offentlige budgetter i 2024. Dette skal blandt andet ske ved at halvere antallet af ministerier fra 18 til 9 og reducere de store offentlige subsidier til elsektoren.

Milei blev i valgkampen kendt for at gå rundt med en motorsav for at vise, hvordan han vil skære en ordentlig luns af de offentlige udgifter
— Lars Piil Damm, Chefanalytiker i EIFO

De næste måneder og år må vise, om regeringen er i stand til at gennemføre de store besparelser, som er påkrævede for at få bragt Argentinas og statens økonomi på ret kurs. Mileis parti har kun en lille del af pladserne i Kongressen, og over 40 pct. af befolkningen lever i fattigdom, så regeringen kan forvente væsentlig politisk og folkelig modstand.

Milei gav i sin valgkamp udtryk for, at han ønskede at afskaffe centralbanken og den argentinske peso til fordel for US-dollaren, da konstant trykning af pesos for at finansiere staten har forværret inflationen. Han synes dog ikke at kunne finde politisk flertal til at afskaffe pesoen, og han har signaleret, at det ikke vil ske på kort sigt. Manglen på valutareserver gør det samtidig svært at afskaffe pesoen og gå over til US-dollaren.

Medvind fra eksporten i 2024

På den positive side ventes det, at Argentina og Milei vil få medvind fra eksporten i 2024. I 2023 var Argentina ramt af en historisk tørke, som kostede landet 20 mia. dollar i tabt landbrugsproduktion, men der er heldigvis udsigt til, at Argentina vil få en meget bedre høst i 2024. Samtidig vil en stigende produktion og eksport af olie, naturgas og litium også bidrage til at styrke valutaindtjeningen. Så forhåbentlig vil Argentina begynde at vise tegn på fremgang i løbet af 2024.

Et forbedret forretningsklima og styrkede offentlige finanser vil kunne bidrage til at styrke væksten i Argentina i de kommende år, men det er et dybt hul, som Milei forsøger at hive landet op af. Spørgsmålet bliver, hvor stor tålmodighed argentinerne vil have med regeringen, når de nu igen må se deres lønninger blive udhulet af den løbske inflation.