Anklagerne mod Rodrigo Duterte bunder i ekspræsidentens kontroversielle krig mod narko i Filippinerne. Landet er kastet ud i politisk uro, og i den situation står Kina tilbage som vinder.
Af Peter Toft, Ph.D., Director, Country & Bank Risk, EIFO
Den 11. marts oplevede Filippinerne, der ellers er vant til naturkatastrofer, et regulært politisk jordskælv.
Her blev den 80-årige ekspræsident Rodrigo Duterte anholdt på ordre fra Den Internationale Straffedomstol i Haag.
Anholdelsen har stillet skarpt på den tiltagende politiske uro i Filippinerne, der gør landet mere økonomisk sårbart og svækker landet sikkerhedspolitisk over for pression fra Kina, som længe har ønsket fuld kontrol over hele det sydkinesiske havområde.
Anholdelsen af Duterte var ventet og blev eksekveret, da han vendte hjem fra en privatrejse til Hong Kong. Ved ankomsten blev han straks udleveret og fløjet til Holland for at blive stillet for straffedomstolen i Haag.
Anklagerne retter sig mod forbrydelser mod menneskeheden. De bunder i Dutertes kontroversielle, men populære krig mod narko i hans borgmestertid i storbyen Davao og siden som filippinsk præsident.
Domstolen har specifikt sigtet ekspræsidenten for at have stået bag en systematisk volds- og henrettelseskampagne mod mistænkte narkokriminelle. Kampagnen har dog betydet vilkårlige henrettelser uden rettergang. Den var meget populær i Dutertes højborg i Davao, som tidligere havde et blakket ry som Filippinernes mordhovedstad. Og den udenretslige kampagne bidrog desuden til Dutertes nationale valgsejr.
Vicepræsident hyrer lejemorder
Duterte er fortsat en populær skikkelse i Filippinerne, hvor han har opbygget et politisk dynasti. Datteren Sara Duterte blev fx valgt som vicepræsident i 2022 i en valgalliance med præsident Ferdinand “Bongbong” Marcos, som er søn af den tidligere diktator Ferdinand Marcos.
Netop valgalliancen med Marcos-dynastiet – eller snarere dens sammenbrud – synes at være en væsentlig bagvedliggende faktor i udleveringen, der har blotlagt en dyb politisk krise.
For siden 2022-valget hvor Duterte- og Marcos-familierne indgik en borgfred og opstillede som ét samlet hold til præsidentvalget, er deres valgalliance kollapset.
De to politiske dynastier er siden begyndt at bekrige hinanden i fuld offentlighed. Duterte har fx anklaget præsident Marcos Jr. for at være narkoman, hvilket under Duterte ville have betydet en vilkårlig dødsdom. Vicepræsident Sara Duterte har desuden udtalt offentligt, at hun føler sig truet på livet – underforstået af Marcos.
Hun har derfor forklaret, at hun har hyret en lejemorder til at dræbe præsidenten og hans hustru, hvis hun ”kom noget til”. Bølgerne går således højt.
Politisk uro på dårligt tidspunkt
Hvad der er fakta, og hvad der er spin i det politiske hundeslagsmål, er vanskeligt at sige med sikkerhed. Men sikkert er det, at den politiske uro, som nu stilles til fuldt skue, kommer på et særdeles uheldigt tidspunkt for Filippinerne.
Økonomisk var Filippinerne lige begyndt at komme ovenpå efter drøje hug under Covid-pandemien, hvor landets økonomi var i dyb recession, og man måtte øge den offentlige gæld betydeligt for at afbøde de sociale konsekvenser af nedlukningen og pga. tabte skatteindtægter.
Marcos-regeringen har også lanceret flere positive reformer med sigte på at tiltrække flere udenlandske investeringer. De politiske problemer er derfor skadelige, da de kan svække tilliden til landet og hæmme det politiske systems effektivitet.
Men endnu mere bekymrende er, at landet bliver mere sårbart over for sikkerhedspolitisk pression fra Kina i en tid, hvor der er behov for national enhed.
Kina har igennem de senere år øget sin langvarige militære trussel mod Filippinernes territorielle integritet og gradvist udmanøvreret Filippinernes krav på rev og småøer i det sydkinesiske hav som ligger inden for den filippinske økonomiske eksklusivitetszone på 200 sømil fra kysten.
Det gør Kina under parolen om den såkaldte 10-punktslinje, som de facto betyder, at Kina ønsker at kontrollere hele det sydkinesiske havområde, som har vital strategisk betydning for både Kina og de omkringliggende lande.
Duterte-Marcos fejden afspejler således også to divergerende syn på Filippinernes sikkerhedspolitik. Duterte-klanen står for en pro-kinesisk udenrigspolitik, mens Marcos-klanen står for en pro-amerikansk og anti-kinesisk linje.
Duterte-politikken vil have den fordel at tage brodden af konflikten med Kina og formentligt indebære en række økonomiske fordele fra kinesisk samhandel og -investeringer.
Men til gengæld vil landet risikere at skulle opgive krav på sit territorium og potentielt få status som hel eller delvis vasalstat under kinesisk dominans og samtidig risikere at fjendtliggøre USA.
Marcos-linjen, som har domineret de senere år bl.a. med et opgraderet militært samarbejde med USA, trækker til gengæld også Filippinerne direkte ind i de tiltagende brydninger mellem USA og Kina. Med en pro-USA-politik risikerer landet således status som frontlinjestat i en mulig eskalerende supermagtskonflikt.
Det gælder ikke mindst pga. den korte afstand mellem den nordlige hovedø, Luzon og Taiwan-strædet. En kontant linje over for Kina i samarbejde med USA kræver selvsagt bred national enighed, tillid til Trumps USA, og vilje til oprustning og til at risikere mulige kinesiske repressalier.
Den interne politiske splittelse svækker imidlertid filippinernes evne til at gøre netop det, og må derfor siges at være til Kinas gavn i den tiltagende anspændte geopolitiske atmosfære i Sydøstasien.