Således tiltrak danske virksomheder i 2022 knap 7 mia. kr. fordelt på 110 investeringer. Målt på beløb er dette cirka en halvering af aktiviteten i forhold til 2021, men stadig et pænt stykke over hvad der blev investeret i årene op til 2021. Antallet af investeringer er faldet med ca. 20 pct., men ligger også markant over niveauet fra årene op til 2021.
Fintech og biotech er forsat de to største vertikaler målt på investeret kapital og antallet af investeringer, men begge har oplevet markante fald i 2022. I 2022 tiltrak fintech virksomheder 1,1 mia. kr., hvilket er et markant fald fra de 4,5 mia. kr. i 2021. Samme billede ses inden for biotech, hvor virksomhederne rejste 2,8 mia. kr. i 2021 mod 1,1 mia. kr. i 2022.
Investeringsaktiviteten er også bremset op i USA og Europa
Udviklingen på det danske marked er ikke unik og samme billede ses i USA og Europa. Begge markeder har oplevet en opbremsning i investeringsaktiviteten, men forskellen ligger i hvornår aktiviteten begynder at aftage. Data fra amerikanske Pitchbook viser, at aktiviteten begyndte at falde allerede i første kvartal af 2022 på det amerikanske marked, mens det europæiske marked holdt aktiviteten på 2021-niveau gennem første halvår af 2022, hvorefter investeringsaktiviteten er dalet gennem andet halvår. Fælles for både det danske, europæiske og amerikanske marked er, at aktiviteten specielt i fjerde kvartal var lav og på niveau med årene før 2021.
Investeringer i grønne virksomheder har trodset den generelle opbremsning i markedet
Mens det generelle marked er bremset op, har investeringer i virksomheder med grønne forretningsmodeller og produkter oplevet fremgang. I 2022 blev der foretaget 20 investeringer i grønne virksomheder for et samlet beløb på ca. 1,5 mia. kr. Til sammenligning modtog 20 grønne virksomheder venturefinansiering i 2021, men for samlet set ca. 800 mio. kr. Det er inden for en række vertikaler som foodtech, biotech og mobility, at der investeres i virksomheder med forretningsmodeller eller produkter, som bidrager til den grønne omstilling. De grønne virksomheder er dog også repræsenteret inden for mere klassiske tech-vertikaler, som fx Software-as-a-Service.
Samlet set er området gået fra at være en niche på venturemarkedet til at udgøre 23 pct. af den investerede kapital og 18 pct. af investeringerne i 2022. Der er således ingen tvivl om, at investorerne har fået øjnene op for forretningspotentialet i den grønne omstilling.
Trods uro fortsat høj fundraising-aktivitet i USA og Europa
Til trods for den generelle uro i markedet viser data fra Pitchbook, at den høje fundraising aktivitet i 2021 er forsat ind i 2022. Der er således blevet rejst kapital til nye venturefonde på niveau med rekordåret 2021. Den store forskel i 2022 – både i USA og Europa – er, at kapitalen er samlet i færre, men større fonde. Den høje fundraising-aktivitet kombineret med tiltagende tilbageholdenhed hos investorerne har bevirket, at mængden af kapital der ligger i fondene og skal ud og arbejde er steget – både i USA og Europa.
Du kan downloade og læse hele analysen lige her.