DA
9. september 2024

Vareeksporten har aldrig været højere, men begejstringen er begrænset

image Foto: Jørn Fredsgaard Sørensen, EIFO
Eksporttal: Selvom dansk eksport under ét kun voksede med 0,2 pct. i juli og giver anledning til bekymring, er der alligevel plads til en let begejstring. Vareeksporten har aldrig været højere og særligt de varer, der fremstilles i Danmark er i vækst.  

Her til morgen udgav Danmarks Statistik eksporttallene for juli måned – og de gav anledning til både begejstring og bekymring.

I løbende priser og korrigeret for normale sæsonudsving steg eksporten af varer og tjenester med beskedne 0,2 pct i juli.

Tallet dækker over, at vareeksporten trak op med en vækst på 0,9 pct., mens tjenesteeksporten gik ned med 0,8 pct.

”I EIFO glæder vi os over, at den danske vareeksport aldrig har været højere – det gælder også for vareeksporten, der krydser grænsen og dermed skaber danske jobs," siger Jørn Fredsgaard Sørensen, Head of Country & Bank Risk i EIFO.

Når begejstringen alligevel er begrænset, skyldes det, at niveauet primært skyldes en korrektion af tidligere tal.

I EIFO glæder vi os over, at den danske vareeksport aldrig har været højere – det gælder også for vareeksporten, der krydser grænsen og dermed skaber danske jobs
— Jørn Fredsgaard Sørensen, Head of Country & Bank Risk i EIFO
Det amerikanske marked trak eksporten lidt op

På landebasis er det stadig den stærke amerikanske økonomi, der trækker med en stigning i eksporten på 4,3 pct. i juli.

Eksporten til Sverige steg stærkt med 6,8 pct. - det på trods af, at den svenske import generelt gik ned i juli. Stigningen i antallet af lastbiler over Øresund i juli indikerede dog på forhånd, at dansk eksport stod godt.

Eksporten til Tyskland og Kina faldt i juli med henholdsvis 5,1 pct. og markante 30,4 pct., som dog kommer efter en stigning på 56 pct i juni.


Merchanting fylder mere

En underliggende tendens i de seneste måneder har været en stigning i merchanting, der dækker over eksportvarer, der ikke krydser den danske grænse.

Det drejer sig om varer fra nogle få store virksomheder, ikke mindst i medicinalsektoren, der fremstiller produkter på deres lokale markeder. 

Denne eksport udgør 80 pct. af dansk vareeksport til USA og en fjerdedel af dansk vareeksport generelt.

Udviklingen fortsatte ind i tredje kvartal, hvor denne varekategori i juli steg med 0,1 pct.

"Stigningen i vareeksporten i juli er en god start på tredje kvartal. Samlet set bød første halvår 2024 på et fald i omfanget af varer, der krydser grænsen, og en stigning i varer, der ikke krydser grænsen. Derfor er stigningen i vareeksporten over den danske grænse en god ting, da det sikrer danske arbejdspladser," siger Jørn Fredsgaard Sørensen.

Kigger vi et års tid frem, forventes der en aftagen af væksten i USA, hvilket må forventes at svække eksporten. Til gengæld kan væksten i EURO-området næsten kun blive bedre i 2024 og 2025 – og det vil især kunne hjælpe på den eksport, der kommer fra Danmark
— Jørn Fredsgaard Sørensen, Head of Country & Bank Risk i EIFO
Bedre vækst i EU kan kompensere for fald i USA

Udsigterne for dansk eksport er fortsat moderate.

"For det første er der den fortsat svage vækst i Tyskland. For der andet har den amerikanske økonomi sendt svagere signaler på det seneste, og netop efterspørgsel fra USA har været en vigtig drivkraft for eksporten i de seneste måneder. Hvis begge sværvægtere, som sammen står for næsten 30 pct. af dansk eksport, halter og den globale økonomi forbliver afdæmpet, bliver det svært overhovedet at opnå markant eksportvækst," konstaterer Jørn Fredsgaard Sørensen.

USA har været den store vækstmotor blandt de udviklede lande, som er Danmarks vigtigste markeder, og det har været godt for den totale danske eksport af varer og tjenester.

Men det gælder ikke for varer, som krydser den danske grænse, hvor har udviklingen har været negativ.

"Kigger vi et års tid frem, forventes der en aftagen af væksten i USA, hvilket må forventes at svække eksporten. Til gengæld kan væksten i EURO-området næsten kun blive bedre i 2024 og 2025 – og det vil især kunne hjælpe på den eksport, der kommer fra Danmark," slutter Jørn Fredsgaard Sørensen.