DA
6. december 2024

RECYCON får finansiering til at skabe vækst for cirkulær beton

image Foto: Annica og Jens Flade-Rasmussen står bag Recycon, der har udviklet en cirkulær beton af 100 pct. genanvendte materialer.
RECYCON A/S har knækket koden til at fremstille beton af 100 pct. genanvendte materialer. Med ny investor, ny bank og finansiering fra EIFO skal virksomheden nu vokse sig ud af støbeskeen.

Der er mange barrierer for udbredelsen af beton af 100 pct. genanvendte materialer – ikke mindst kulturelle, men der er ingen vej udenom.

Grusgravene tømmes i takt med at nye bygge- og infrastrukturprojekter gennemføres. Samtidig sendes store mængder genanvendeligt byggeaffald til deponi, eller i bedste fald udlægges det som vejfyld. Oveni i det kommer CO2-udledningen fra produktionen af ny beton, der er stor.

Det er hverken bæredygtigt eller rationelt at fortsætte sådan – og det er grunden til, at ægteparret Annica og Jens Flade-Rasmussen i dag driver virksomheden RECYCON A/S i Flemstofte på Sydsjælland.

Vi skal gøre, hvad der giver mening – og kun bygge med jomfruelige materialer, når vi absolut skal bruge dem.
— Annica Flade-Rasmussen, adm. direktør i Recycon A/S
Urban Mining er vejen frem

Gennem datterselskabet RECYCON Element A/S fremstiller de nye betonelementer efter principperne for Urban Mining, der lader de knappe råstoffer blive i jorden. I stedet udvinder de lige så værdifulde materialer fra eksisterende bygge- og industriprojekter. Det gælder fx oparbejdet byggeaffald af beton, tegl, mursten, sanitet og asbestfri eternit.

Missionen er klar:

”Vi skal gøre, hvad der giver mening – og kun bygge med jomfruelige materialer, når vi absolut skal bruge dem,” siger Annica Flade-Rasmussen.

Det betyder, at byggebranchen – ikke bare i Danmark, men i hele verden – i højere grad skal bruge det RECYCON kalder urbanbeton, altså beton med genanvendte sten og grus, når der bygges.

Det er der ifølge Annica Flade-Rasmussen gode muligheder for, ikke mindst fordi Jens Flade-Rasmussen har knækket koden og med den nye urbanbeton har udviklet en beton, der er testet til at have samme styrke og modstandsdygtighed som ordinær beton, og som den første i Danmark er certificeret efter det danske anneks for DS/EN 206-standarden, der er den danske standard for beton baseret på 100 pct. genanvendte materialer.

”Det bringer os derhen, hvor man reelt kan sige, at normen er, at vi først og fremmest genbruger og genanvender – og så må man dokumentere sine behov, hvis der skal bruges helt nye materialer,” siger hun.

RECYCON Elements støber bl.a. betonklodser, der bruges som støttemure, skillevægge, ved trafiksikring eller til afspærring.
Mange aftener og nætter i laboratoriet

Da ægteparret i 2022 etablerede RECYCON Element A/S, havde de alle byggeriets standarder og en god portion skepsis imod sig. De fik at vide, at det aldrig ville kunne lade sig gøre.

”Man skal ikke sige til Jens, at der er noget, der ikke kan lade sig gøre. Så tænder der en ild i ham – og han stopper ikke, før han er i mål,” konstaterer Annica Flade-Rasmussen.

Vi kan dokumentere urbanbetonens bidrag til et mere bæredygtigt byggeri. Det er derfor nu, vi kan og skal skabe forandringen.”
— Jens Flade-Rasmussen, udviklings- og salgsdirektør i RECYCON

Jens Flade-Rasmussen har derfor brugt aftener og nætter i udviklingslaboratoriet og betonstøberiet – og timevis af sparring med nogle af branchens mest garvede folk. Han har stået med fingrene nede i ”massen” og prøvestøbt det ene emne efter det andet.

Med tiden har han forstået betonens anatomi og har udviklet, patenteret, certificeret og miljødeklareret (EPD) unikke recepter på urbanbeton i den passive miljøklasse, som tegner sig for knap 40 pct. af al solgt beton i Danmark, hvilket i 2022 var 11 mio. tons.

Resultatet er indtil videre en cirkulær beton, der reducerer CO2-udledningen fra 124 CO2-e til 73,5 CO2-e pr. tons beton.

”Det her er kun begyndelsen. Målet er at levere mindre CO2 belastende betoner i alle miljøklasser – og til langt flere anvendelser,” siger Jens Flade-Rasmussen.

Nye forretningsområder fremtidssikrer RECYCON

For at fremtidssikre virksomheden og udbredelsen af urbanbeton, har Annica og Jens Flade-Rasmussen måtte gentænke hele deres forretningsstruktur og udviklet en ny forretningsplan.

Der er etableret nye selskaber med hvert deres forretningsområde, der er investeret i egne modtagestationer flere steder i landet til deres Urban Mining, ligesom der er investereti udvikling af nye specialanlæg til oparbejdning i Flemstofte.

Det har givet kontrol over værdikæden og gjort det muligt at opnå miljøvaredeklaration på RECYCONs urbanbeton, så brugen af den kan give vigtige point i miljøregnskaberne i fremtidens byggerier og i forbindelse med DGNB-certificering.

”Vi har styrkeprøver fra Teknologisk Institut og Fosroc. Vi har miljøgodkendelsen, der gør, at vi må modtage affald og upcycle det selv. Vi har styr på produktionen af materialer ud fra DS/EN 12620-standarden. Vi har renhedsdokumenteret vores miljøhåndtering med et miljøledelsessystem på ISO 14001. Og vi har en miljøvaredeklaration (EPD), som dokumenterer klima- og miljøbelastningen fra vugge til grav,” siger Jens Flade-Rasmussen og konstaterer:

”Vi kan dokumentere urbanbetonens bidrag til et mere bæredygtigt byggeri. Det er derfor nu, vi kan og skal skabe forandringen.”

Hos RECYCON bliver byggeaffald som beton tegl, sanitet og eternit til nye materialer.
RECYCON har tænkt stort fra starten

Med grundlaget på plads skal produktionen nu opskaleres. Der skal enten etableres flere fabrikker, eller udbydes et franchisekoncept – og det kræver kapital. Derfor har RECYCON også kigget den finansielle struktur efter i sømmene.

Det har ført til, at Bonnesen Mølby Invest ApS er blevet medejer af virksomheden, ligesom Andelskassen er kommet ind som ny bankpartner. Derudover er EIFO gået med i finansieringen, der skal gøre det muligt over de kommende år at løfte virksomhedens vækstplan.

”RECYCON er et eksempel på en virksomhed, der har tænkt stort fra starten. Med deres innovationskraft, deres recepter og den forretningsplan, de har lagt for dagen, har de ambitionerne om og potentialet til at skabe en stor forandring. Det er en rejse, der kræver finansielle muskler. Dem bidrager vi nu med i samarbejde med Andelskassen, Bonnesen Mølby Invest og grundlæggerne,” siger Peter Vincentzen, der er kundechef i EIFOs SMV-afdeling.

”Det har været et rigtigt fint samspil med og mellem EIFO og Andelskassen, hvor der har været stor forståelse for vores behov og potentialet i forretningen. Det er rart, at der er penge i Danmark, som vil investeringer i virksomheder som vores, der dels vil den grønne omstilling, dels vil bevare så mange af de ressourcer vi har i jorden,” siger Annica Flade-Rasmussen.

RECYCON er et eksempel på en virksomhed, der har tænkt stort fra starten. Med deres innovationskraft, deres recepter og den forretningsplan, de har lagt for dagen, har de ambitionerne om og potentialet til at skabe en stor forandring.
— Peter Vincentzen, kundeansvarlig i EIFO
Fakta om RECYCON A/S

RECYCON A/S har udviklet, patenteret og certificeret cirkulære urbanbetonrecepter baseret på oparbejdet byggeaffald.

RECYCON Element følger principperne for Urban Mining og benytter ikke råstoffer fra jorden. På fabrikken nedknuses og oparbejdes affaldsfraktioner fra byggeaffald af beton, sanitet, tegl og eternit, som bruges som tilslag i de afskærmningsklodser, der støbes. Derudover støbes elementer efter specielbestilling.

Virksomheden har opnået DS206-certificering på beton i passiv miljøklasse, hvilket dækker 40 pct. af al den beton, der bruges i Danmark. Målet er dog at udbygge produktionen af specialelementer på bestilling, samt at levere mindre CO2-belastende betoner i alle miljøklasser.

Bag virksomheden står ægteparret Jens Flade-Rasmussen og Annica Flade-Rasmussen, der er hhv. udviklings- og salgsdirektør og administrerende direktør. Virksomheden har 15 medarbejdere i produktionen i Flemstofte på Sydsjælland.

I RECYCON-koncernen indgår virksomhederne RECYCON Recycling, RECYCON Element, Nordisk Beton, RECYCON Floor og RECYCON EPS.

Læs mere om RECYCON A/S her: recycon.dk

Fakta om beton og affald:

I 2022 var forbruget af beton i Danmark 11 mio. tons.

Samtidig genererer bygge- og anlægssektoren i Danmark omkring 5 mio. tons byggeaffald årligt, svarende til 40 pct. af alt affald i Danmark.