Tre danske fonde går nu sammen om at skabe en ny generation af danske forsvarsvirksomheder. Med forventet 200 mio. kr. og plads til 72 virksomheder etableres et nyt program med tiltag målrettet danske iværksættere og SMV’ere inden for forsvarsområdet. Bag initiativet står Industriens Fond, Innovationsfonden og EIFO.
Det er tre tunge parter, der nu samler kræfterne og lancerer Danmarks første forsvarsaccelerator, Defence Tech Denmark. Ved at samle kapital og kompetencer fra Industriens Fond, Innovationsfonden og EIFO, er ambitionen at skabe en ny generation af danske forsvarsvirksomheder.
Defence Tech Denmark bliver etableret i DTU Science Park og på Teknologisk Institut og vil kunne rumme op til 72 udvalgte virksomheder, der skal indgå i målrettede accelerations- og transformationsforløb.
Der findes i dag under 50 kernevirksomheder i den danske forsvarsindustri. Med den verden vi lever i, er det alt for lidt.
De tre stiftende fonde bidrager med samlet ca. op til 200 mio. kr., bl.a. som soft funding, investeringer og lån til virksomhederne samt finansiering af programmets initiativer.
I dag er omsætningen i danske forsvarsvirksomheder cirka fire gange lavere pr. indbygger end i nabolande som Norge, Sverige og Storbritannien. De tre fonde er derfor gået sammen for at styrke Danmarks konkurrenceevne og sikkerhed. Initiativet kommer som svar på den aktuelle geopolitiske situation, der kræver en markant øget kapacitet og national robusthed inden for forsvarsteknologi.
Defence Tech Denmark består af to spor:
1) Acceleration af startups: Op til 36 iværksætter-virksomheder udvælges (12 virksomheder ad tre omgange) til accelerationsprogrammet, hvor de bl.a. modtager ca. 1 mio. kr. i soft funding og adgang til potentielle investeringer.
2) Transformation af SMV’ere: Op til 36 SMV’er udvælges ad tre omgange (12 virksomheder ad tre omgange) og indgår i et program, der skal modne og skalere deres teknologier. Transformationssporet er også åbent for virksomheder, der i dag ikke er i forsvarsindustrien, men som har civile produkter med militært potentiale (såkaldt ’dual-use’).
Vi styrker indsatsen
”Der findes i dag under 50 kernevirksomheder i den danske forsvarsindustri. Med den verden vi lever i, er det alt for lidt. Derfor er det enormt vigtigt at styrke indsatsen for forsvars-startups, så vi målrettet øger antallet af nye, potentielle kernevirksomheder. Samtidig skal vi stimulere den eksisterende underskov af danske forsvarsvirksomheder, der allerede er i gang, så de hurtigere modnes og bliver klar til skalering. Jeg er sikker på, at Defence Tech Denmark vil levere et markant antal forsvarsvirksomheder til gavn for Danmark,” siger CEO Peder Lundquist fra EIFO.
Det nye program vil også skabe nye forretningsmuligheder
"Den gigantiske oprustningsopgave vi står overfor skaber unikke forretningsmuligheder - også for de små og mellemstore virksomheder. Mange virksomheder har med den rette hjælp et stort potentiale for at udvikle nye løsninger, der kan gøre en reel forsvarsteknologisk forskel. Løsninger som er stærkt efterspurgte. Nu sætter vi massivt ind for, at flere SMV’er forløser potentialet og høster gevinsterne på et marked, der vil vokse hastigt de kommende år. Samtidig er det nye projekt også et vigtigt skridt til at udvide og styrke hele det danske forsvarsteknologiske økosystem, som spiller en væsentlig rolle for virksomhedernes succes,” siger CEO i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang.
Nyt offentlig-privat partnerskab er med til at styrke nytænkning
”Med dette offentlige-private partnerskab styrker vi innovationen i den danske forsvarssektor. Vi kobler Innovationsfondens investeringsprogrammer og bløde midler med hårde midler og kompetenceopbyggende forløb. Det skal sætte fart på udvikling og kommercialisering af forsvarsteknologiske løsninger, der både kan styrke Danmarks konkurrenceevne og modstandskraft. I fællesskab afkorter vi vejen til målet for danske startups og SMV’er med potentiale inden for forsvar og sikkerhed ved at understøtte hele rejsen fra idé til marked,” siger Cecilie Brøkner, direktør i Innovationsfonden.
Høje ambitioner for succesraten
Det er ambitionen, at mindst 48 ud af de 72 virksomheder går hele vejen og udvikler sig til kernevirksomheder i den danske forsvarsindustri. Hvis det lykkes, vil det være en succesrate betydeligt over, hvad man normalt ser i tilsvarende programmer.
Verden, som vi kender den, er grundlæggende forandret. Med krig i Europa og geopolitiske spændinger er der behov for at styrke dansk forsvarsindustri.
Udover at samle alle finansieringsbehov i ét samlet program, tilbyder Defence Tech Denmark virksomhederne unikke udviklingsmuligheder i samarbejde med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse ved fx at åbne op for demonstration og test af teknologier, der kan understøtte forsvarets behov, samt opbygning af regulatoriske og salgsmæssige kompetencer.
DTU Science Park har nu sat gang i rekrutteringen af en programchef til Defence Tech Denmark, som DTU Science Park skal drive i samarbejde med Teknologisk Institut. Planen er at åbne for virksomhedsansøgninger til både accelerations- og transformationssporet i efteråret 2025.
Citater fra erhvervsministeren, uddannelses- og forskningsministeren samt forsvarsministeren:
”Verden, som vi kender den, er grundlæggende forandret. Med krig i Europa og geopolitiske spændinger er der behov for at styrke dansk forsvarsindustri. Danske produkter og tjenester er eftertragtede internationalt, men der er potentiale for mere. Med regeringens iværksætterstrategi satte vi gang i et samarbejde med en række danske fonde om at styrke vores iværksættermiljøer. Jeg er glad for, at der nu kommer et stærkt tiltag inden for forsvarsindustri, som vil sikre investeringer i nye danske forsvarsindustrivirksomheder på et helt afgørende tidspunkt. Det vil sætte retningen for fremtidens danske forsvarsindustri,” siger Morten Bødskov, minister for industri, erhverv og finansielle anliggender.
”Danmark har brug for at accelerere en ny generation af forsvarsvirksomheder. Det kræver, at vi får alle relevante dele af markedet til at spille sammen for at bringe nye teknologier og løsninger hurtigere i spil for Forsvaret. Erfaringerne fra Ukraine viser, hvor meget det rykker, når opstartsvirksomheder, etableret industri og militæret samarbejder tæt. De virksomheder, der kan lære hurtigt og tilpasse sig, bliver afgørende for, hvordan vi bygger kampkraft i fremtidens forsvar. Jeg håber, at endnu flere danske iværksættere og SMV’er vil se mulighederne og tage del i den opgave. Danmark har brug for deres innovationsevne og handlekraft,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.
”Med de nuværende geopolitiske bevægelser spiller forskning, innovation og teknologiudvikling en stadig større rolle for vores sikkerhed. Regeringen har i 2025 afsat 1,2 milliarder kroner til forskning i sikkerhed og digitale teknologier, og med etableringen af Defence Tech Denmark bygger vi nu bro på tværs af værdikæden fra forskning over innovation og til markedet. På den måde skaber vi de bedst mulige forudsætninger for, at forskningen kan komme ud at leve til gavn for vores fælles forsvar, beredskab og sikkerhed,” siger Christina Egelund, uddannelses- og forskningsminister.
Link til DTDs hjemmeside: www.defencetechdenmark.dk