EIFO og Novo Nordisk Fonden skyder knap 600 mio. kr. i etableringen af en ny, nordisk kvantesatsning QuNorth. Ambitionen er at gøre Danmark og Norden verdensledende på kvanteområdet. Ingen af de nordiske lande råder i dag over den nyeste generation af kvantecomputere, og derfor vil QuNorth indkøbe verdens kraftigste kommercielle kvantecomputer.
De kommercielle og geopolitiske kvanteinteresser er enorme, og netop i disse år bliver der gjort markante, teknologiske fremskridt. Men trods en historisk stærk position inden for kvanteforskning risikerer Danmark og Norden at tabe fodfæste i det globale kapløb, fordi ingen nordiske lande har adgang til den nyeste teknologi, de såkaldte niveau 2-kvantecomputere.
Derfor skyder EIFO og Novo Nordisk Fonden nu over en halv milliard kroner i at etablere QuNorth, der er en ny, nordisk kvantesatsning. QuNorth skal som hovedaktivitet indkøbe og drive verdens hidtil kraftigste kommercielle kvantecomputer.
Computeren får navnet Magne, inspireret af den nordiske mytologi, hvor Thors søn Magni er kendt for sin enorme styrke. Magne står aktuelt til at blive verdens stærkeste kommercielt tilgængelige kvantecomputer, og vil samtidig være en af verdens allerførste niveau 2-kvantecomputere, som er kendetegnet ved at lave beregninger ved hjælp af såkaldte logiske qubits. Med Magne, der baseres på neutrale atomer, får Danmark og Norden derfor adgang til et hidtil uset forskningsmæssigt og kommercielt potentiale, der vil bidrage til en global førerposition.
”Verden er forandret og kampen om kritiske teknologier er benhård. Kina og USA investerer massivt, og Europa sakker bagud. Kvanteteknologi kommer med et kæmpe potentiale, og det skal Danmark og EU gribe. Med investeringen i verdens stærkeste kvantecomputer laver Danmark et solidt gearskifte i det globale kvantekapløb til gavn for hele Europa. Det er et afgørende skridt mod at styrke vores førerposition på en af fremtidens vigtigste teknologier. Alt sammen så vi kan udnytte kvanteteknologiens helt uanede muligheder for dansk erhvervsliv, samfund og national sikkerhed,” siger Danmarks Erhvervsminister Morten Bødskov.
Både EIFO og Novo Nordisk Fonden har intensiveret sit fokus på kvanteteknologi det seneste år. Med investeringen i QuNorth og Magne ønsker de to fonde at styrke såvel det danske som det nordiske kvanteøkosystem.
”En kvantecomputer af Magnes kaliber øger sandsynligheden for, at Danmark er blandt morgendagens vindernationer. At have adgang til en af verdenens meget få niveau 2-kvantecomputere vil give danske forskere og virksomheder en helt unik fordel, som vil have national betydning. Med QuNorth tager Danmark et kvanteskridt ind i en fremtid, som Niels Bohrs forskning lagde grundstenen til,” siger Peder Lundquist, CEO i EIFO.
”De nordiske lande har i dag begrænset adgang til at anvende de nyeste kvantecomputere på markedet. Det betyder, at vores forskere og virksomheder risikerer at sakke bagud i forhold til andre dele af verden. Med investeringen i QuNorth og Magne ønsker vi at stille en stærk platform til rådighed, der giver førsteret til nordiske brugere,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, CEO hos Novo Nordisk Fonden.
Foruden hovedopgaven med at drive Magne vil QuNorth arbejde målrettet for at servicere forskere og erhvervsliv med den nye teknologi, blandt andet ved at udvikle nye anvendelsesmuligheder inden for fx materiale- og kemirelateret produktudvikling samt bidrage til at tiltrække talent og nye kvanteinvesteringer til Norden. QuNorth vil samarbejde tæt med andre aktører, der arbejder med udvikling og kommercialisering af kvanteforskning og -teknologi i Danmark og Norden og forventes også at give en europæisk konkurrencefordel på området.

Globale kvantekompetencer med stærk dansk forankring
Magne leveres af et partnerskab mellem Microsoft og Atom Computing, begge verdensførende virksomheder inden for kvanteteknologi, der allerede har en stærk dansk forankring. I Lyngby nord for København har Microsoft investeret mere end 1 mia. kr. i at opbygge sit globale innovationscenter for kvanteteknologi. Og Atom Computing, der sidste år fik både EIFO og PensionDanmark ind som investorer, er – med hjælp fra Invest in Denmark – i gang med at etablere sit europæiske hovedkontor i København.
”I Microsoft er vi glade for at styrke samarbejdet med Danmark og Norden – en afgørende region for Europas kvanteambitioner. Sammen med Atom Computing arbejder vi på at bygge verdens kraftigste kvantecomputer, der kombinerer Microsofts avancerede fejlkorrektion med Atom Computings højpræcisions-qubits. Vi er stolte over, at det nye system bliver til virkelighed i Danmark, hvor vi i mere end to årtier har investeret i avanceret kvantefremstilling og forskning. Pålidelig kvantecomputing er nu en realitet, og vi glæder os til at samarbejde med Novo Nordisk Fonden, EIFO og nordiske partnere om at accelerere innovation i forskningen indenfor alt fra opdagelse af nye lægemidler til sygdomsmodellering,” siger Jason Zander, Executive Vice President hos Microsoft Corporation.
"Hos Atom Computing er vi begejstrede over at levere vores banebrydende teknologi til en bred vifte af brugere, da Atoms hardware integrerer avancerede beregningsevner, der muliggør dyb, teknisk forskning i nye logiske qubit-algoritmer og kvantefejlkorrektion. Udover det tilbyder systemet, i samarbejde med Microsoft, en full-stack-løsning, der styrker kvanteinnovation og -applikationer for både akademiske institutioner og industrien. Vi tror på, at det danske og nordiske kvanteøkosystem, sammen med Microsoft og QuNorth, vil indtage en global førerposition i mange år fremover,” siger Dr. Ben Bloom, CEO hos Atom Computing.
Konstruktionen af Magne begynder i efteråret 2025, og computeren skal efter planen være klar til de første opgaver omkring årsskiftet 2026/27. Valget af Microsoft og Atom Computing som leverandør af Magne er resultatet af en grundig evaluering af forskellige kvanteteknologiers aktuelle fordele, skalerbarhed og anvendelighed, såvel som løsningens samlede bidrag til det danske kvante-økosystem, herunder danske og nordiske forskeres adgang til den fysiske del af computeren.
Magne bliver 100 pct dansk ejet idet EIFO og Novo Nordisk Fonden hver investerer ca. 300 mio. kr. i etableringen af QuNorth. Parterne sætter samtidig gang i rekrutteringen af en CEO til det nye selskab. QuNorth planlægger at opbygge en mindre organisation på ca. 10 medarbejdere, hvis primære opgaver bliver at sikre en optimal udnyttelse af Magne på tværs af kommercielle og akademiske brugere i Norden. Derudover etablerer QuNorth fire ph.d.- og postdoc-stillinger, i samarbejde med Microsoft.
QuNorth præsenterer sit kommercielle og akademiske program på en nordisk kvanteevent, der afholdes i efteråret 2025. Både Magne og QuNorth får hjemsted i København.
Om QuNorth
- QuNorth er en ny virksomhed, der har til formål at indkøbe og drive verdens hidtil kraftigste kommercielle kvantecomputer.
- QuNorth ejes 50/50 af EIFO og Novo Nordisk Fonden, selskabet ventes at få ca. 10 specialiserede medarbejdere.
- QuNorth får base i Innovation District Copenhagen og selskabets bestyrelse og ledelse forventes på plads i efteråret 2025.
Om Magne
- Magne bliver aktuelt verdens første kommercielt tilgængelige niveau 2-kvantecomputer og vil bestå af 50 logiske qubits og 1.200+ fysiske qubits.
- Der er tale om en komplet full stack-kvantecomputer. Det betyder, at den ikke kun består af selve hardwaren, der indeholder qubits, men også af algoritmer, software, styresystem, compiler og kontrolelektronik.
- Atom Computing vil bygge og levere kvantehardware til Magne, mens Microsoft vil integrere bl.a. sin Azure-software, der vil være skræddersyet til Atom Computings neutral atom-teknologi.
Om forskellige niveauer inden for kvantecomputere
De tre niveauer inden for kvantecomputere er:
Niveau 1 (NISQ): Fejlbehæftede kvantecomputere med fysiske qubits, som har været tilgængelige kommercielt eller i cloud siden 2016. Denne type kvantecomputer anvendes kun til simple og afgrænsede opgaver og har ikke bevist sig overlegen i forhold til klassiske computere endnu i forhold til at løse reelle udfordringer.
Niveau 2 (Logiske qubits): Mere stabile og pålidelige kvantecomputere med fejlkorrektion. Kvantecomputere af denne type forventes at give en reel fordel i sammenligning med klassiske computere i en række anvendelser. Magne bliver en niveau 2-kvantecomputer – verdens hidtil stærkeste og den første kommercielle af sin slags.
Niveau 3 (Fejltolerant kvantecomputing): Større kvantechips, avancerede kvantenetværk og fejlkorrektionsalgoritmer giver logiske qubits af høj kvalitet, der praktisk talt er fejltolerante. Det giver et nyt og endnu ikke realiseret paradigme med endnu større regnekraft og mulighed for at løse problemer, som er uløselige i dag. Den store kvantecomputer, der er under udvikling hos Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme og Quantum Foundry Copenhagen, hører til her.
Om Novo Nordisk Fonden, www.novonordiskfonden.dk
- Novo Nordisk Fonden er en uafhængig dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål.
- I 2022 lancerede Novo Nordisk Fonden sin hidtil største satsning på kvanteområdet: Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme og Quantum Foundry Copenhagen. Målet er her at udvikle en såkaldt fejl-tolerant kvantecomputer på niveau 3.
Om EIFO, www.eifo.dk
- EIFO er det danske samfunds eksport- og investeringsbank og bidrager med risikovillig finansiering på tværs af fem strategiske dagsordener: Forsvar og Sikkerhed, Teknologisk innovation, Grøn omstilling, Iværksætteri og Vækst, samt Internationalisering.
- Det samlede forretningsomfang er 175 mia. kr. og EIFO har engagementer med flere end 3000 virksomheder.
- EIFOs fokus på kvanteteknologi omfatter flere strategiske investeringer i fx danske Sparrow Quantum, Atom Computing og Kvantify samt arbejdet med at etablere Danmarks nye kvantefond.