EIFO indgår strategisk samarbejde med den maritime dronevirksomhed Saildrone, som placerer sit europæiske hovedkontor i Danmark.
Med en investering på 164 mio. kr. bliver EIFO nu medejer af Saíldrone, der byder på et paradigmeskifte inden for teknologi til overvågning, udforskning og efterretningsindsamling til søs.
Virksomheden har siden 2009 udviklet ubemandede overfladefartøjer (USV’er), der primært drevet af vedvarende vind- og solenergi giver mulighed for månedlange operationer. Til kun en brøkdel af prisen af konventionelle overvågningsfartøjer, kan Saildrones USV’er få stor betydning for varetagelsen af danske og europæiske interesser til søs, både over og under havoverfladen.
Saildrone, der er hjemmehørende i Alameda i Californien, har en stærk ambition om at ekspandere i Europa - og den begynder nu i Danmark, hvor virksomheden blandt andet som følge af et godt strategisk samarbejde har invitereret EIFO ind som medejer og etablerer sit europæiske brohoved.
Vi planlægger at udrulle Saildrones maritime efterretningsindsamling til flere NATO-lande i løbet af året, i samarbejde med det danske forsvar. Vores mål er at sikre ”24/7, året rundt” overvågning af alle kritiske infrastrukturer i Østersøen og Nordsøen, og dermed beskytte værdifulde installationer for nuværende og kommende generationer
Samarbejde af strategisk betydning
“Jeg er meget glad for at samarbejde med EIFO og den danske regering om at etablere Saildrones europæiske hovedkvarter i København,” siger Richard Jenkins, der er Saildrones stifter og CEO.
Han fortsætter:
“Danmarks unikke geografiske og politiske position i hjertet af Nordeuropa gør det til det perfekte sted at etablere vores europæiske hovedkvarter og operationelle hub. Vi planlægger at udrulle Saildrones maritime efterretningsindsamling til flere NATO-lande i løbet af året, i samarbejde med det danske forsvar. Vores mål er at sikre ”24/7, året rundt” overvågning af alle kritiske infrastrukturer i Østersøen og Nordsøen, og dermed beskytte værdifulde installationer for nuværende og kommende generationer.”
I sidste uge annoncerede Saildrone da også en aftale med det danske forsvar om test af fire maritime droner.

Et bidrag til at udvikle dansk forsvarsindustri
Erhvervsminister Morten Bødskov ser EIFOs investering i Saildrone, som endnu et vigtigt skridt i bestræbelserne på at udvikle Danmarks bidrag til den vestlige forsvarsalliance.
”Verden bliver stadig mere usikker og konfliktfyldt. Derfor er det vigtigt, at Danmark etablerer sig som en stærk medspiller i den vestlige forsvarsalliance. Med truslen mod Europa, i Arktis og mod kritisk infrastruktur i de danske farvande er det klart, at vi skal bidrage yderligere. Derfor har vi på det seneste søsat flere initiativer, der skal styrke udviklingen af dansk forsvarsindustri. EIFOs investering i Saildrone er endnu et væsentlig bidrag, som ikke bare giver os adgang til en konkret og kritisk teknologi, men som også tiltrækker endnu en amerikansk teknologivirksomhed til Danmark og skaber relationer over Atlanten,” siger erhvervsminister Morten Bødskov.
Udover de forsvarsmæssige perspektiver, er det en rigtig god business case i sig selv, og vi får med investeringen udbygget relationerne til en vigtig strategisk partner i forsvarsindustrien
Saildrone er også en god forretning for Danmark
CEO i EIFO, Peder Lundquist, ser investeringen i Saildrone fra flere sider:
”Saildrone er en førende virksomhed i et stærkt voksende marked, og de vælger at placere deres europæiske brohoved i Danmark med alt, hvad det indebærer. Med investeringen får vi adgang til teknologi, der kan sikre overvågningen af store havområder på en effektiv og markant billigere måde end i dag. Udover de forsvarsmæssige perspektiver, er det en rigtig god business case i sig selv, og vi får med investeringen udbygget relationerne til en vigtig strategisk partner i forsvarsindustrien,” siger han.
Relationen er kommet i stand efter halvandet års dialog og strategisk samarbejde, hvorefter Saildrone inviterede EIFO med ind, som lead på den netop gennemførte investeringsrunde, der sammenlagt giver Saildrone yderligere knapt 400 mio. kr. til den fortsatte udvikling. Med i runden er de eksisterende investorer Lux Capital, Washington Harbor Partners, Crowley og Academy Securities. Nye investorer er Pinegrove, BZH Capital, What If Ventures, og Calm Ventures.
Saildrone er den anden amerikanske virksomhed, der indenfor det sidste år og som følge af en investering fra EIFO, har valgt at lægge deres europæiske hovedkvarter i Danmark. I juni 2024 annoncerede en af verdens førende kvantecomputer-virksomheder, Atom Computing, at de ville etablere deres europæiske hovedkvarter i Danmark. Det skete i forbindelse med, at EIFO havde investeret 70 mio. kr. i virksomheden.
Ligesom dengang har Invest in Denmark undervejs bistået med møder i USA og site visits i Danmark, der kunne være relevante for placeringen af Saildrones hovedkvarter.
Om Saildrone
Saildrone er en maritim forsvars- og oceanografisk efterretningsvirksomhed, der skaber et paradigmeskifte i, hvordan nationale myndigheder, forskningsinstitutioner og kommercielle organisationer opnår de nødvendige og præcise data i realtid, der er nødvendige for at overvåge det maritime domæne.
Saildrones flåde af ubemandede overfladefartøjer (USV'er) bærer specialbyggede nyttelaster, der understøtter beskyttelse af territorialfarvande, sikring af kritisk infrastruktur og hydrografisk undersøgelse. Saildrones USV’er er primært drevet af vedvarende vind- og solenergi og giver mulighed for månedlange operationer. Proprietære softwareapplikationer og maskinlæringsteknologi forvandler indsamlede data til handlingsbare indsigter og efterretninger.
Saildrone har sejlet mere end 2.000.000 sømil fra det høje nord til det sydlige ocean og har tilbragt over 50.000 dage til søs under de hårdeste havforhold på planeten. Læs mere på: www.saildrone.com