I dag udgav Danmarks Statistik eksporttallene for august måned – og de gav anledning til begejstring på vegne af den danske vareeksport.
”I EIFO glæder vi os især over, at den danske vareeksport fortsætter mod nye absolutte højder – det gælder især for vareeksporten, der krydser grænsen og dermed skaber flere danske jobs end eksport, der ikke krydser den danske grænse”, siger landechef Jørn Fredsgaard Sørensen. ”Eksporten af varer ud af Danmark steg i august med 1,9 pct, mens eksporten af danske varer produceret i udlandet faldt med 1 pct.”
Samlet set bød første halvår 2024 på et fald i omfanget af varer, der krydser grænsen, og en stigning i varer, der ikke krydser grænsen. Derfor er den seneste stigning i vareeksporten over den danske grænse en god ting.
Eksporten af varer og tjenester faldt samlet med 0,4 pct i august (løbende priser, korrigeret for normale sæsonudsving), hvilket dækker over en vækst i vareeksporten og et fald i tjenesteeksporten, som fortsat er på samme niveau som i 2023.
Skaber eksporten til USA danske jobs?
Det er fortsat den stærke amerikanske økonomi, der trækker hovedlæsset i dansk eksport.
Eksporten til USA er kendetegnet ved en stor del tjenesteydelser og ”merchanting” (eksport, der ikke krydser grænsen - se figur herunder).
Merchanting steg til USA i august, selv om den faldt for hele Danmarks eksport.
Det tyder på, at eksporten til USA ikke er den samme gode jobskaber, som eksport til andre lande.
Eksporten til Tyskland falder fortsat – den tyske økonomi er i knæ og det smitter af på de mange danske underleverandører til den tyske industriproduktion.
Væksten i eksporten til Sverige var begrænset i august efter en stærk stigning i juli måned. Et mindre fald i antallet af lastbiler over Øresund i august indikerede på forhånd en afmatning i den svenske økonomi.
Udsigterne for dansk eksport er nedadgående
”Svaghederne på de nære eksportmarkeder er især bekymrende i lyset af de hastigt stigende handelsbegrænsninger verden over. Fortsætter denne udvikling, vil danske eksportarbejdspladser blive mere afhængige af efterspørgslen i nærområdet – og der er der pt ikke megen puls”, siger landechef Jørn Fredsgaard Sørensen.
For det første er der den fortsat svage vækst i Tyskland. Ser man på forskellige Purchasing Managers’ Indices (PMIs) og indgangen af nye ordrer, peger det mod en nedgang i den globale økonomiske aktivitet.
Især i Tyskland og Frankrig er stemningen negativ, men også i USA peger det mod lavere vækst.
USA har været den store vækstmotor blandt de udviklede lande, som er Danmarks vigtigste markeder, og det har været godt for den totale danske eksport af varer og tjenester.
Hvis både Tyskland og USA, som sammen står for næsten 30 pct. af dansk eksport, halter og den globale økonomi forbliver afdæmpet, bliver det svært overhovedet at opnå markant eksportvækst.