DA
25. september 2024

Danske kompetencer til kæmpe havvindmøller styrkes med nye testfaciliteter i Odense

image Foto: Torben Lorentzen, CEO i LORC, foran fundamentet til verdens største testbænk til vindmølle-hovedlejer. Foto: Alex Tran
Lindø Offshore Renewables Center, LORC, bygger verdens største hovedleje-testbænk til kæmpe havvindmøller på havnen i Odense. ”Det er en investering i en grønnere fremtid – og flere arbejdspladser i den danske vindmølleindustri,” siger Torben Lorentzen, CEO i LORC. 

Trods fremkomsten af mange nye spillere på vindmøllemarkedet i de senere år, er Danmark fortsat i front, når det gælder knowhow og udviklingen af nye vindmøller – og sådan skal det fortsat være, hvis det står til Lindø Offshore Renewables Center, LORC, Danmarks Eksport og Investeringsfond (EIFO) og Nordea.

Derfor kan LORC i dag præsentere byggeriet af en helt ny og fysisk enorm testbænk til at teste de allerstørste vindmøllehovedlejer.

 

Sådan kommer verdens største testbænk til vindmølle-hovedlejer til at se ud, når den står klar næste år.
Foto: Alex Tran

”Vi har gennem de sidste 15 år understøttet udviklingen af offshore vindmøller og da den kun går i retning af større og mere energieffektive møller, er det helt naturligt, at vi også følger med og udvider vores faciliteter. Med den nye testbænk kan vi teste de hovedlejer, der skal bære vingerne på de allerstørste havvindmøller,” siger Torben Lorentzen, der er CEO for LORC og tilføjer:

”Det er en investering i en grønnere fremtid – og flere arbejdspladser i den danske vindmølleindustri.”

 

Det er en investering i en grønnere fremtid – og flere arbejdspladser i den danske vindmølleindustri
— Torben Lorentzen, CEO i Lindø Offshore Renewables Center
Sat i verden for at fremme innovation

LORC er en non-profit kommerciel fond, der befinder sig på det gamle Lindø skibsværft ved Munkebo på Fyn. Her har fonden siden 2009, drevet offshore vindmølletestcenter med det mål at fremme innovation, og bidrage til at sænke omkostningerne for producenterne og dermed gøre offshore vindmøller mere rentable.

Aktiviteterne spænder fra produktionsteknologier og test af strukturer og komponenter til test i fuld skala af vindmøllegeneratorer.

”Vi har på LORC muligheden for at bidrage til vindindustriens udvikling med faciliteter, som virksomhederne ellers skulle bygge in-house. Det er meget omkostningstungt, og da vi er en fondsejet virksomhed med målsætning om at fremme den vedvarende energi til havs, kan vi påtage os den rolle for de producenter, der ønsker det,” siger Torben Lorentzen.  

Den globale industri inviteres indenfor

Præsentationen af den kommende testbænk sker på offshore-messen WindEnergy Hamburg fra 24.-27. september, hvor modeller af byggeriet står på to forskellige stande.

”Vi vil gerne vise den globale vindmølleindustri, der i de kommende dage er til stede på messen her i Hamborg, at det er i Danmark udviklingen af fremtidens vindmøller foregår – og at man skal være til stede her, hvis man vil noget på det marked. Det gør vi ved at løfte lidt af sløret for, hvad vi kan,” siger Torben Lorentzen.

 

LORC er ret gode til at eftergøre de vindomstændigheder, der er på de sites, hvor møllerne i fremtiden skal opsættes. Dermed er de blevet en uundværlig del af det danske vindindustrielle udviklingsmiljø.
— Lars Hostrup Sørensen, Kundechef i DK Energy og Biogas, EIFO

 

Finansielle partnere ser store potentialer i LORC

Den nye testbænk er finansieret i et samarbejde mellem Nordea og Danmarks Eksport og investeringsfond, EIFO, der har stillet en Eksportkaution på 70 pct. af Nordeas lån, da der er tale om indirekte eksport. Derudover har EIFO ydet direkte lån til byggeriet af testbænken.

”Der er ingen tvivl om, at vi har en stor fælles interesse i på kommercielle vilkår at understøtte udviklingen af den danske vindmølleindustri. Det har vi løbende været i dialog med både LORC og EIFO om. Her kom LORC så med en businesscase, der var god, men ikke uden risici og sammen med EIFO har vi skræddersyet en god finansieringsløsning for os alle,” siger Helene Bløcher, bankdirektør med ansvar for erhvervskunder i Nordea.

”LORC er ret gode til at eftergøre de vindomstændigheder, der er på de sites, hvor møllerne i fremtiden skal opsættes. Dermed er de blevet en uundværlig del af det danske vindindustrielle udviklingsmiljø. Testcentret fungerer på kommercielle vilkår og understøtter accelerationen af omstillingen til vedvarende energi. Deres aktiviteter og forretningsgrundlag flugter således fuldt ud med EIFOs strategiske fokus. Derfor er denne finansiering i et stærkt partnerskab med Nordea indlysende for os,” siger Lars Hostrup Sørensen, der er kundechef i EIFO DK energi og biogas.

Det er virksomheden R&D Test Systems, der er specialiseret i turnkey løsninger til vindmølleindustrien, der efter LORCs specifikationer bygger testbænken, der vil stå klar næste år og allerede er fuldt belagt flere år ud i fremtiden.

Om LORC

LORC er en non-profit kommerciel fond, der befinder sig på det gamle Lindø skibsværft ved Munkebo på Fyn. Her har fonden siden 2009, drevet offshore vindmølletestcenter med det mål at fremme innovation, og bidrage til at sænke omkostningerne for producenterne og dermed gøre offshore vindmøller mere rentable.

Aktiviteterne spænder fra produktionsteknologier og test af strukturer og komponenter til test i fuld skala af vindmøllegeneratorer.

Læs mere på www.lorc.dk