EIFOs Green Accelerator har i seneste runde bevilget 7,3 mio. kr. i tilskud til modning af otte grønne eksportprojekter, der skal give mindst 10 gange igen. Ny ansøgningsrunde åbner 3. februar med ansøgningsfrist den 3. marts.
Danmark har stærke innovatører og virksomheder med grønne løsninger. Det er små og mellemstore virksomheder, der tør tænke større og vil bidrage til den grønne omstilling på globalt plan.
Fælles for dem alle er dog, at det kan være dyrt og krævende at komme i gang med eksport. Derfor giver EIFO tilskud på op til 80 pct. af udgiften til modning af de grønne danske eksportprojekter.
Det sker gennem eksportfremmeordningen Green Accelerator, der i den seneste ansøgningsrunde har bevilget 7,3 mio. kr. til projekter i Afrika, USA, Sydamerika, Mellemøsten og Europa. Projekterne vil bidrage til omstilling indenfor energi, vand, infrastruktur, landbrug og affald, som potentielt kan føre til ordrer for i op mod 180 mio. kr., vurderer projektvirksomhederne.
Bag projekterne, står virksomhederne Ammongas A/S, Engiso ApS, Fenagy A/S, Danhydra A/S, DHI, Photocat A/S, R2 Agro A/S og Real Relief A/S.
”Det har været imponerende igen at se kvaliteten af og ikke mindst bredden i projektansøgningerne. De demonstrerer tydeligt, at opfindsomheden er stor og at Danmark er førende inden for en bred vifte af løsninger med internationalt potentiale,” konstaterer Amanda Alletorp Edwards, der er seniorkonsulent i EIFO og projektleder på Green Accelerator.
Green Accelerator åbner for nye markedsmuligheder
Blandt virksomhederne, der har modtaget tilsagn, er der stor tilfredshed med de muligheder Green Accelerator giver.
Det gælder bl.a. Ammongas A/S i Søborg, hvor Green Accelerator har givet mulighed for et skub i retning af større afsætning af deres biogasløsninger på deres amerikanske marked:
”Som lille virksomhed kan USA virke som et uoverskueligt marked at entrere, men med tilsagnet fra EIFO til dette eksport-initiativ, giver det os det rigtige skub og flere ressourcer til at prioritere USA som et strategisk eksportmarked i 2025,” siger Cecilie Engell Sørensen, der er Commercial Manager for Ammongas i Nordamerika.
Hos fodervirksomheden R2 Agro A/S fra Hedensted, der vil eksportere ressourceeffektiviserende foderløsninger til kød- og mælkeproduktion i Mexico og Brasilien, ser CEO Peter Skou Green Accelerator som en god ordning med en smidig ansøgningsproces:
”EIFO Green Accelerator er et rigtig godt hjælpemiddel for virksomheder i vores størrelse, der ønsker at eksportere til oversøiske markeder. Der er fra EIFOs side stor velvilje til at samarbejde så pragmatisk som overhovedet muligt, så ansøgningerne ikke bliver for bureaukratiske. Så for R2 Agro har det været en virkelig god proces,” fortæller Peter Skou.
Tilskud giver mere end syv gange igen
Ifølge Amanda Alletorp Edwards er Green Accelerators tilskud givet godt ud:
”Green Accelerator fungerer som en effektiv løftestang for danske virksomheders eksport. For de gennemførte projekter har vi set, at hver krone, som EIFO har investeret i projekterne, har genereret 7,2 kroner i eksportindtægter til Danmark. Det understreger ordningens afgørende rolle i at omsætte potentiale til konkrete økonomiske resultater,” siger hun.
Søg Green Accelerator-tilskud til dit grønne eksportprojekt
Danske SMV’er kan søge tilskud til modning af eksportprojekter, der har som formål at fremme salg af afprøvede grønne teknologier i udlandet.
Det gælder fx løsninger, der
- hjælper med tilpasning til klimaforandringer
- fremmer transitionen til cirkulær økonomi
- øger beskyttelsen af biodiversitet og økosystemer
- reducerer klimagasser og brugen af fossile brændstoffer
- øger energi- og ressourceeffektivitet
- adresserer fødevare- og vandknaphed
Siden 2020 har Green Accelerator gennem 11 runder givet 55 mio. kr. i tilsagn til 62 eksportprojekter og i alt 89 virksomheder.
Ansøgningsrunder i 2025
1. runde: Åbner 3. februar - Lukker 3. marts
2. runde: Åbner: 5. maj - Lukker: 4. juni
3. runde: Åbner: 22. september - Lukker: 27. oktober
Læs mere om vilkår og ansøg på Green Accelerator