DA
29. august 2024

Uniqkey rejser 40 mio. kr. i seed-runde til europæisk vækst

image Foto: Fra venstre er det Sara Wimmercranz (BackingMinds), Simon Cederstråhle Hellstrøm-Melander (CMO, Uniqkey), Hakan Yagci (Founder & CEO, Uniqkey), Susanne Najafi (BackingMinds). Fotograf: Minna Yr Johannsdottir
Det danske selskab Uniqkey har rejst 40 millioner kr. i ny kapital til at skalere deres sikkerhedsløsning i Europa og gøre virksomheder mere modstandsdygtige over for hackerangreb og datatyveri.

Årtiers underinvesteringer i digital infrastruktur har gjort Europa mere afhængig af teknologi fra fremmede magter, som USA og Kina. De geopolitiske strømninger og den konstant tiltagende cyberkriminalitet har sat  den digitale europæiske sikkerhed og suverænitet under pres.

Derfor spiller it-sikkerhedsvirksomheder, som danske Uniqkey en stadig vigtigere rolle.

Med henblik på at realisere sit europæiske potentiale har den danske startup derfor gennemført en seedrunde, hvor virksomheden har rejst 40 mio. kr.

Pengene kommer bl.a. fra den svenske kapitalfond BackingMinds, som har flere svenske milliardærfamilier i ryggen, såsom H&M, Stena og en af stifterne fra Spotify, Martin Lorenzen. Andre investorer er industriveteraner som Jesper Zerlang (tidligere Logpoint), Lars Ankjer, Otto Krabbe, Rolf Bladt og flere nøglemedarbejdere.

Seedrunden er gennemført sammen med EIFO – Danmarks Eksport- og Investeringsfond, der har bidraget med lånefinansiering.

Med denne kapitalindsprøjtning kan vi blive ved med at investere i fortsat vækst, følge med de nyeste sikkerhedsstandarder og ramme tusindvis af nye kunder i Europa
— Hakan Yagci, adm. direktør og stifter af Uniqkey

IT-sikkerhed med mobilen som omdrejningspunkt

“I dag er mobilen en meget vigtig ingrediens i den måde, vi tilgår vores arbejde. Netop derfor har vi gjort mobiltelefonen central i Uniqkey’s sikkerhedsløsning, og det ser vi gode resultater af. På samme måde som MobilePay har ændret den måde vi betaler og sender penge, eller MitID har ændret den måde vi tilgår vores bankkonto, så vil Uniqkey ændre den måde vi tilgår systemer på internt i virksomhederne,” siger Hakan Yagci, adm. direktør og stifter af Uniqkey, der kom på ideen efter at have set kompleksiteten i implementering og brug af IT-sikkerhed på en sine tidligere arbejdspladser.

Efter at have været med til at stifte OrderYoyo, som blev børsnoteret i 2021, satte han alle sejl til for at skabe Uniqkey, der udover at sikre passwords har en ambition om at blive medarbejdernes digitale sikkerhedsvagt - beskytte dem, uddanne dem og højne hele niveauet af IT-sikkerhed på tværs af organisationen.

Slutmålet er at ruste danske og europæiske virksomheder til at imødegå og undgå cyberangreb.

“Vi beskytter allerede nu mere end 500 virksomheder i Danmark og Europa, og vi oplever en enorm efterspørgsel efter vores sikkerhedsløsning. De seneste to år har vi vækstet omsætningen 100 pct. år for år, og vi kan virkelig mærke interessen fra markedet. Med denne kapitalindsprøjtning kan vi blive ved med at investere i fortsat vækst, følge med de nyeste sikkerhedsstandarder og ramme tusindvis af nye kunder i Europa," siger Hakan Yagci.

I en tid, hvor de stigende geopolitiske modsætninger manifesterer sig i cyberangreb på europæiske virksomheder og infrastruktur, er det ikke bare vigtigt, men en nødvendighed for Danmark og Europa at få sine egne IT-sikkerhedskapaciteter
— Kim Lundberg, director i EIFOs Investments og Tech Lending

Et stærkt ledelsesteam og et stort potentiale

“Efter at have fulgt 500+ virksomheder indenfor IT-sikkerhed over hele Europa, skilte Uniqkey sig ud. Virksomhedens potentiale er stort og stifteren, Hakan, er en af de mest drevne iværksættere vi nogensinde har mødt. Vi har været imponerede over hele selskabets ledelsesteam, deres tekniske ekspertise og vi er meget glade for fremover at kunne støtte dem i deres mission om at beskytte Europa mod den voksende cybertrussel,” siger Sara Wimmercranz, Founding Partner hos BackingMinds.

Kim Lundberg, der er Director i EIFOs Investments & Tech Lending-afdeling ser det som en nødvendighed, at der investeres i virksomheder, som Uniqkey:

”I en tid, hvor de stigende geopolitiske modsætninger manifesterer sig i cyberangreb på europæiske virksomheder og infrastruktur, er det ikke bare vigtigt, men en nødvendighed for Danmark og Europa at få sine egne IT-sikkerhedskapaciteter. Her byder Uniqkey sig til med et godt ledelsesteam, en god businesscase og en god løsning, som ikke bare kan bidrage til at sikre danske, men også europæiske SMV'er. Det skal vi i EIFO være med til at få til at ske.”

Fakta Uniqkey og IT-sikkerhed

Virksomhedernes medarbejdere efterlader større dataspor end nogensinde før pga. den øgede digitalisering og at man i stigende grad arbejder hjemmefra eller på farten. Det gør virksomhederne sårbare for hackerangreb og datatyveri.

Halvdelen af de europæiske SMV’er – ca. 12 mio. virksomheder, har ikke en tilstrækkelig IT-sikkerhed.

I 2024, forventes de globale tab til cyberkriminalitet at løbe op i 65.000 mia. kr., hvilket er tre gange højere end 2015. Alene i 2023 mistede tyske virksomheder 1.540 mia. kr. på cyberangreb.

81 pct. af datatyveri og cyberangreb skyldes dårlig eller sløset håndtering af passwords. Netop derfor er medarbejdere ofte hovedmålet for hackerne. Krypteret passwordbeskyttelse er det mest effektive våben. Uniqkey leverer den ydelse direkte på medarbejderens telefon og optimerer således forsvaret mod kriminelle og styrker virksomhedens evne til at modvirke cyberangreb og datatyveri.

Uniqkeys sikkerhedsløsning kræver en mobilapp, når der logges på virksomhedens systemer – på samme måde som med MitID. Alle passwords i Uniqkeys løsning er krypteret i højeste standard - og det er slut med, at brugerne skal huske deres passwords.

Læs mere på Uniqkeys hjemmeside