Danskstiftede Again har netop rejst 225 mio. kr. til produktionen af grønne kemikalier ved at benytte industriel CO2 og brint. Investeringen fra blandt andre EIFO skal benyttes til at etablere det første kommercielle produktionsanlæg i fuld skala.
Det danske biotechselskab Again har netop rejst 225 mio. kr. i en serie A-runde ledet af Google Ventures og HV Capital med EIFO, ACME Capital, Kompas VC og Atlantic Labs som medinvestorer.
Again blev etableret på baggrund af forskning udviklet over de seneste 10 år. Teknologien, virksomheden benytter, er udviklet af Dr. Torbjørn Jensen og professor Alex Nielsen ved DTU, Stanford og MIT. Sammen med den tidlige investor Max Kufner udgør de grundlæggerteamet, der lancerede Again i 2021. Den nye finansiering vil blive brugt til at videreudvikle teknologien i en skala, der gør den relevant ud fra et kommercielt og industrielt perspektiv.
"Vi arbejder i EIFO strategisk med at understøtte danske startups, der med samfundsforandrende teknologier kan bane vejen for den grønne omstilling. Again er et stærkt eksempel på en virksomhed, der kan gøre forskning til forretning - og understøtte Danmarks styrkeposition på biosolutions-området. Vi ser frem til at støtte selskabet på deres globale vækstrejse," siger Lasse Truels Köhler, Investment Manager, Direct Investment - Green Transition i EIFO.
Konventionel kemikalieproduktion beror primært på en energiintensiv raffinering af fossile råmaterialer såsom olie. Samlet bidrager den petrokemiske industri med omkring 1,8 gigaton CO₂, eller 4 pct. af de direkte globale drivhusgasudledninger årligt, hvilket gør den til den tredjestørste udledende industri efter jern/stål og cement. Disse kemikalier er dog integrerede i mange dagligdagsprodukter, herunder plast, sæbe, gødning og maling.
Fremtidens kemikalieproduktion
I modsætning til den konventionelle industri, anvender Again bioproduktionsprocesser til at skabe fremtidens kemikalieproduktion. Virksomheden indfanger overskuds-CO₂ fra industrielle processer og fører gassen direkte ind bioreaktorer, hvor det fermenteres med brint og omdannes til grønne kemikalier, der er konkurrencedygtige i forhold til både pris og kvalitet. Teknologien fungerer allerede på Again’s første carbon-udnyttelsesanlæg i Danmark, som omdanner CO₂ til acetat, det grundlæggende kemikalie i klæbemidler, opløsningsmidler, plast, tekstiler og kosmetik, og reducerer emissionerne med op til 80 pct.
"Again er verdens første kulstofnegative kemikalieproducent, der kan skalere for at imødekomme den globale efterspørgsel. Mens andre virksomheder kæmper for at gøre kulstoffangst skalerbar, har vi en løsning til ikke kun at indfange affalds-CO₂ men også at omdanne det til nyttige produkter for fuldt ud at dekarbonisere forsyningskæden. Vi har ambitiøse planer forude, og denne finansiering er afgørende for at hjælpe os med at nå næste fase i vores mission,” siger Dr. Torbjørn Jensen, medstifter af Again.
Agains fremtidige anlæg bliver etableret i forlængelse af eksisterende, industrielle anlæg, der i dag udleder CO₂ til atmosfæren. Selskabet’s plug-and-play løsning gør det muligt at erstatte fossile råstoffer i kemikalieproduktionen og samtidig styrke modstandsdygtigheden i deres kunders værdikæder, da kemikalierne kan produceres lokalt fremfor at transportere dem fra den anden side af kloden.
Om Again:
Again er en dansk klimateknologistartup grundlagt i 2021 med kontorer i København og Berlin. Agains biofremstillingsproces kombinerer årtusinder gamle bakterier med banebrydende bioteknologi. Virksomheden fermenterer CO₂ og brint til emissionsfrie kemiske produkter i en et-trins kulstoffangstproces. Indtil videre omdanner Again CO₂ til acetat, et vigtigt basiskemikalie til klæbemidler, opløsningsmidler, plast, tekstiler og kosmetik. Læs mere her: https://again.bio/