11. januar 2023

Islandsk venturefond rejser 675 mio. kr. til at investere i nordiske startups

image Foto: Crowberry Capital

Det er de tre stiftere Hekla Arnardottir, Helga Valfells og Jenny Ruth Hrafnsdottir, der står i spidsen for den fond, der nu bliver den største venturekapitalfond i Island. Crowberry II skal investere i tidlige tech-startups indenfor især healthtech, fintech, gaming, SaaS og consumertech.  

Halvdelen af fondens investeringer findes i dag i Danmark, men det geografiske fokus er hele Norden, og teamet bag Crowberry Capital forventer, at cirka en femtedel af investeringerne over tid vil være i danske startups. 

“Vi har set, at der er sket en stor udvikling i danske økosystem de seneste år, og der er et fantastisk startupmiljø i Danmark, som vi glæder os til at arbejde endnu mere med,” siger Hekla Arnardottir. 

Dansk forankring 

Danmarks Eksport- og Investeringsfond lukker Crowberry II med sin investering på 60 mio. kr., der skal sikre den danske forankring, og fonden skal investere i hele Norden med base i København. Danmarks Eksport- og Investeringsfond er en sammenlægning af Vækstfonden, Danmarks Grønne Investeringsfond og EKF Danmarks Eksportkredit.  

De tre stiftere skal bo i Danmark skiftevis i en periode ad gangen, og Hekla Arnardottir og Helga Valfells har boet her på skift det senest år med deres familier. 

“Hvis vi skal investere i danske techvirksomheder, så er vi også nødt til at være tæt på. Det er afgørende for os at skabe en stærk, dansk forankring, så vi kan være med til at skabe forandring for de virksomheder, som vi investerer i. Vores mission er at finde mennesker, der er gode for virksomheder – og bygge virksomheder, der er gode for mennesker,” siger Helga Valfells. 

”Vi er glade for at kunne byde velkommen til en stærk ny venturekapitalfond i vores portefølje, som med sit erfarne team allerede har bevist sit potentiale i det danske økosystem. Med en solid investeringserfaring og et bredt syndikat af investorer, lukker Crowberry II på deres mål, og vi er i Danmarks Eksport- og Investeringsfond glade for at kunne bidrage til den danske forankring. Crowberry Capital vil investere i ambitiøse og dygtige tech-foundere – og samtidig skubbe på diversitetsagendaen gennem deres investeringer. Vi glæder os til at bidrage til det positive aftryk på økosystemet gennem en investering i deres fond II” siger Lars Nordal, der er Senior Director for Fondsinvesteringer i Danmarks Eksport- og Investeringsfond. 

Potentiale i Norden 

De islandske investorer så for fem år siden en mulighed i markedet for tidlig fase virksomheder i Norden, og det fik dem til at sige deres stillinger op for at rejse Crowberrys første fond 

“Vi indså, at de kunne gøre en større forskel og skabe reel forandring, hvis vi grundlagde vores egen fond. Vi er meget taknemmelig overfor de investorer, der har vist tiltro til os, og vi glæder os til det fortsatte samarbejde i den nye fond,” siger Jenny Ruth Hrafnsdottir.  

Fokus på diversitet 

Siden stifterne lancerede den første fond i 2017, har de haft fokus på at investere i selskaber med alle typer teams – ledet af kvinder, mænd eller et mix. Kun 1,5 procent af al venturekapital går i dag til selskaber, der er stiftet af kvinder, og det vil Crowberry II være med til at ændre ved at skabe mere ligestilling i økosystemet. 

”Vi investerer på tværs af køn, men vi er meget bevidste om, at vi som underrepræsenterede investorer ser potentialer i markeder og sektorer, som ofte kan være overset af andre. Det er afgørende for os at arbejde for mere diversitet – og det er god forretning, for vi ved, at diverse teams skaber mere innovation og værdi,” afslutter Hekla Arnardottir. 

 

For pressehenvendelser, kontakt kommunikationsrådgiver Sara Kleist: 42372950/skl@vf.dk