17. marts 2023

Dansk techvirksomhed rejser 67 millioner til fremtidens teknologiske infrastruktur

image Foto: Joakim Espeland, CEO og stifter, QuadSAT

Den danske techvirksomhed QuadSAT vil revolutionere satellitindustrien ved at gøre det muligt at måle og kalibrere antenner og satellitsystemer helt præcist overalt i verden. Løsningen har potentiale til at gøre en markant forskel for globale kommunikation. Nu skal en millioninvestering fra blandt andet Danmarks Eksport- og Investeringsfond skalere virksomheden, sætte fart på udviklingen af nye produkter og rekruttering af flere specialiserede medarbejdere.  

QuadSAT tester og servicerer antenner med en dronebåret højteknologisk løsning, som sikrer grundlaget for en optimal kommunikation mellem antenner og satellitter. En investering på 67 millioner kroner skal bidrage til at skalere virksomheden, produktudvikle den unikke løsning og sikre nye ansættelser. Ambitionen er at sikre en fremtid med optimale muligheder for den globale kommunikation i en sikkerhedspolitisk usikker tid. 

"Det er en vigtig milepæl for vores virksomhed, og vi er glade for at kunne øge vores globale rækkevidde. Med denne finansiering vil vi være i stand til at optimere brugen af globale radiofrekvenser ved at give vores kunder uovertruffen testkapacitet, hvilket i sidste ende sikrer bedre ydeevne af satellitnetværk samt den globale kommunikation,” siger Joakim Espeland, CEO for QuadSAT. 

Det kræver hastig udvikling af nye teknologier, når Danmark skal bidrage til løsningerne, der skal være svaret på fremtidens udfordringer. Det er blandt andet etableringen af megainstallationer, som er en helt afgørende faktor for udviklingen af såkaldte ’smart cities’, der benytter teknologi og data til at optimere og effektivisere byrummet. Det kan også være klimaudfordringer, der skal løses med rumfartsteknologi. Og det betyder, at de tre milliarder mennesker, der i dag er uden internet, nu kan forbindes gennem satellitteknologi. Derfor er behovet for nye, teknologiske løsninger massivt og stigende. 

QuadSATs løsning er et effektivt system, der kan automatisere proceduren for at verificere og servicere antenner ved hjælp af droner. Det stigende antal antenner belaster nemlig verdens radiospektrum, hvilket medfører ustabile kommunikationsforbindelser, tab af hastighed og dårlig netværksperformance. Det vil skabe store udfordringer for blandt andet landes militære forsvar. 

Virksomheden holder til i robotklyngen i Odense, og med deres droneteknologi og et unikt patenteret radiofrekvenssystem kan de teste, kalibrere og måle antenners ydeevne. Resultatet er verdens eneste transportable, omkostnings- og tidseffektive system til at verificere, hvordan antenner præsterer. Løsning er dronebåret og kan derfor sendes ud i luften i netop de forhold, som antennen skal fungere under. Derfor kan løsningen teste antennen på dens eksakte lokation, hvilket tidligere alene var muligt i specialiserede testfaciliteter. 

QuadSAT har allerede etableret internationale samarbejder med ESA, European Space Agency og ser nu mod det danske forsvar. Derudover samarbejder de også med nogle af verdens førende satellitetoperatører og har kunder indenfor verdens største space- og tech-virksomheder.  

Investeringen på 67 millioner kroner, der er en samlet investering indgået i et syndikat af Danmarks Eksport- og Investeringsfond, IQ Capital, Seraphim Capital og udvalgte business angels, skal skalere virksomheden, produktudvikle og sikre de nye, vigtige ansættelser af talent, der skal understøtte virksomhedens vækst.  

For Danmarks Eksport- og Investeringsfond er investeringen i QuadSATs en del af fondens strategiske prioritet omkring forsvarsfonden, idet infrastruktur og præcision er vigtig for forsvarsarbejde: 

“Udviklingen af ny teknologi er afgørende, når vi skal løse fremtidens sikkerhedsmæssige udfordringer. Her ser vi Danmarks Eksport- og Investeringsfond en enestående mulighed i QuadSAT på området for test og drift af antenner og satellitsystemer. Vi tror på, at virksomheden vil få stor indflydelse på den fremtidige globale infrastruktur, og vi er glade for at kunne bidrage til at understøtte en fremtid med optimal infrastruktur og præcision for den internationale og globale kommunikation,” siger Simon Frederik Øelund, der er Investment Manager i Danmarks Eksport- og Investeringsfonds afdeling for investeringer i tech og industri.